Noi imagini revoltătoare din spitalele de psihiatrie. "Îmbunătăţirea: un var peste mucegai"


Ultimul update: Vineri 08 Noiembrie 2019 19:39
Data publicarii: Vineri 08 Noiembrie 2019 19:38
Categorie: Stiri Sanatate

Pereţi scorojiţi, tavane căzute, saltele vechi şi oameni înghesuiţi în saloane. Sunt, aşadar, noi imagini revoltătoare, filmate de deputatul Emanuel Ungureanu, de această dată, în secţia de psihiatrie a spitalului din Sighetu Marmaţiei.

Unitatea medicală a fost şi acum două luni în centrul unui scandal, din cauza condiţiilor inumane în care erau ţinuţi pacienţii.

Emanuel Ungureanu: "Spitalul din Sighet, uitaţi cum arată, a căzut tencuiala, aici e secţia de psihiatrie partea de femei acuţi. Acesta este un salon de la parter, sunt 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 paturi, peretele e complet distrus, sunt infiltraţii acolo, perna este un fel de burete vechi, aşternuturile sunt roase şi vechi. Saltelele sunt de fapt un burete infect. Pereţii sunt degradaţi, uitaţi cum arată perna. Asta e veche, fără husa".

În urmă cu două luni au fost declanşate mai multe anchete după apariţia, în spaţiul public, a unor imagini terifiante, în care apăreau câţiva pacienţi ţinuţi în cuşti sau legaţi de paturi.

Acum, deputatul Emanuel Ungureanu a filmat aceste scene. Ungureanu spune că, după ora 18, pentru toate secţiile spitalului există un sigur medic de garda care se împarte cum poate. Unitatea medicală dupe lipsa de angajaţi, iar igienizarea lasă de dorit. În plus, nimeni nu pare să-i păzească, seara, pe bolnavi.

Spitalul din Sighet este format din peste 20 de clădiri între care doar două sunt noi. Restul au peste 100 de ani vechime, iar aceste corpuri nu au fost niciodată reabilitate cum se cuvine.

Emanuel Ungureanu, deputat: "Am găsit multe saltele degradate pe buretele simplu brut, unde pacienţii îşi aşează capul sau corpul, am găsit bai fără colac la WC şi o înghesuială de nedescris. Îmbunătăţirea înseamnă un var întins peste mucegai. Oricum înghesuiala este cuvântul de ordine, aşternuturile sunt vechi. A venit un individ şi mi-a explicat că aici nu este gardă, este un singur medic pe tot spitalul. Practic de la ora 3, aceşti pacienţi nu au nici un sistem de pază."

Rareş Pop, manager Direcţia de Sănătate Publică Maramureş: "S-a constatat lipsa numărului de personal arondat la normativul necesar, condiţiile în vederea spitalizării şi igienice care nu sunt într-un mod care să respecte clar normele igienico-sanitare în ceea ce priveşte spitalizarea şi regimul de internare a pacienţilor cu patologii psihiatrică".

Aflat în subordinea primăriei, Spitalul din Sighet are un plan de reorganizare pe care responsabilii trebuie să-l finalizeze în decurs de un an.

Duminică, la "România, te iubesc!", vorbim pe larg despre situaţia din spitalele de psihiatrie de la noi. Abuzuri, acuzaţii de corupţie, mizerie şi mai ales lipsa unei viziuni sunt motivele pentru care aproape 17 mii de pacienţi sunt captivii acestui sistem.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Medicul care nu a reuşit să plece din ţară din cauza birocraţiei iar acum ajută bolnavii şi în timpul liber
Angajatele unui liceu din Bacău pot ajunge după gratii, după ce au furat din alimentele copiilor
VIDEO PROTVPLUS.RO