Nereguli în activitatea de transplant. Un singur om lua toate deciziile

Ultimul update: Luni 17 Septembrie 2018 19:50
Data publicarii: Luni 17 Septembrie 2018 19:08
Categorie: Sanatate

Nereguli grave ies la iveală în activitatea de transplant.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății care face verificări la Agenția Națională de Transplant a descoperit că un singur om coordona activitatea, conform unor surse oficiale. În timp ce inspecatorii lucrează la raport, ministrul a început să facă schimbări în Agenție și a cerut o nouă lege a transplantului, clară și transparentă.

Ultimele verificări făcute la Agenţia Naţională de Transplant arată că, în instituţie, nimeni nu ar fi ştiut exact câte persoane aveau nevoie de un organ pentru că în Registrul Naţional de Transplant, datele nu erau introduse în timp real. Surse din Ministerul Sănătăţii spun că în urma verificărilor nu s-a putut constata câte perechi de rinichi şi plămâni au fost prelevate şi trasplantate, căci în ANT nu exisa nicio informaţie privind etapele lanţului de la donare la transplant, lucru care contravine directivelor europene.

Aceleaşi surse din Minister susţin că întreaga activitate de transplant a fost coordonată în toţi aceşti ani de o singură persoană, doctorul Victor Zota, şi nu de Agenţie, aşa cum ar fi fost normal. Conform unui ordin intern al SABIF, Victor Zota primea informaţia privind existenţa donatorului, el contacta spitalele unde se aflau potenţialii pacienţi, tot el decidea când se prelevau organele şi unde mergeau.

Nicăieri însă nu s-ar pomeni obligaţia acestuia de a anunţa Agenţia Naţională de Transplant despre acţiune şi rezultate.

Practic, se formase un circuit închis, departe de sistemele transparente din Occident

Cum a ajuns Victor Zota să aibă atâta putere? Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a devenit, printr-un ordin de ministru, coordonator naţional de transplant, iar Victor Zota, angajat al acestui serviciu, a fost numit să se ocupe de această problemă, contrar legii care spune că Agenţia trebuie să fie unicul coordonator naţional.

Surse din Minsiterul Sănătăţii susţin însă că procedura internă de la serviciul de ambulanţă îi dădea drepturi depline doctorului Zota de la identificarea donatorului şi până la efectuarea transpantului, fără a menţiona şi obligaţia ca el să anunţe şi ANT despre toate acestea.

Paradoxul este ca Victor Zota muncea şi pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti şi pentru Agenţia Naţională de Transplant, fiind încadrat la ambele instituţii cu normă întreagă. Cu toate acestea, arată investigaţiile făcute de Ministerul Sănătăţii, informaţiile despre transplanturi circulau greu între cele două instituţii.

Neregulile sunt grave şi sunt investigate de Ministerul Sănătăţii. Despre această situaţie, medicul Victor Zota nu a vrut să vorbească, cu toate că i-am cerut punctul de vedere în repetate rânduri.

În prezent, conducerea ANT a fost schimbată şi o nouă lege a transplantului este în lucru. Mii de oameni au nevoie de inimă sau un plămân, ori un rinichi, ca să poată trăi mai departe.

Sistemul medical încearcă să fie transparent şi să asigure donatorii ca organele prelevate vor ajunge acolo unde este maxima nevoie de ele.

Nici doctorul Zota, nici fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac nu au vrut deocamdată să comenteze situaţia.

În schimb, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, aşteaptă raportul final al Corpului de Control pentru a lua măsuri.

Trei persoane au murit de cancer în urma unor transplanturi de organe de la același donator
Trei persoane au murit de cancer în urma unor transplanturi de organe de la același donator
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
PNL a adoptat o declaraţie-angajament. Cere suspendarea modificărilor legilor justiţiei
Operații gratuite pentru reconstruirea sânilor, la mai multe spitale din țară. Ce trebuie să facă pacientele
63% din populația României nu face mișcare. Efectele sunt foarte grave
O formă misterioasă de paralizie afectează copiii din SUA
Rectificare bugetară cu scandal. Spitalele rămân fără bani, pentru că nu i-au cheltuit
„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Amalia Enache - BRCA
Testarea BRCA: Cine și când trebuie să o facă, ce rezultate poate avea. Povestea Amaliei Enache
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală
Lecţie impresionantă de viaţă. Maria şi Victor fac dializă de 3 ori pe săptămână, de 25 de ani