Ministrul Pintea dă asigurări că România e pregătită să facă față unei epidemii de gripă

Ultima actualizare: 29-01-2019 17:33

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a dat asigurări, marți, că România este pregătită să facă față unei epidemii de gripă.

Deocamdată, în România nu a fost declarată oficial epidemia de gripă, chiar dacă până la această oră au fost confirmate 48 de decese din cauza virusului gripal de tip A.

Pintea a declarat că, cel mai probabil, marți seara va avea toate datele centralizate și abia după aceea se va lua decizia în privința epidemiei.

Reporter: Dacă într-adevăr vom vorbi despre o epidemie, România este pregătită pentru tot ce înseamnă procedură în acest sens?

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: ”Este pregătită, pentru că procedurile noi le-am transmis în teritoriu încă din 17 ianuarie, când s-a declarat debutul sezonului gripal. Deci măsurile transmise sunt măsuri în caz de gripă.”

Reporter: Doamnă ministru, toată țara așteaptă această veste. Când veți face anunțul?

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: ”Anunțul îl voi face printr-o declarație de presă pentru toate televiziunile, penru toată media. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie un anunț foarte așteptat, pentru că noi ne comportăm în acest moment, autoritățile, ca și în cazul unei epidemii. Până la urmă nu cred că trebuie să facem o isterie din asta. Este o boală care circulă sezonier în timpul iernii. ”

În urmă cu câteva zile, Sorina Pintea a declarat că săptămâna aceasta va fi una "decisivă" în ceea ce priveşte o hotărâre referitoare la declararea epidemiei de gripă.

"Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă. În ceea ce priveşte pacienţii care prezintă simptomele unei gripe, aceştia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicaţia şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătăţii le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din această perioadă", a declarat Sorina Pintea duminică, potrivit Agerpres, care citează Antena 3.

Încă o persoană a murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungând la 48, a informat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Potrivit INSP, este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente.

Femeia era nevaccinată antigripal.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO