Fumătorii sunt mai expuși la infectarea cu coronavirus timp de 30 de minute după o țigară

×
Codul embed a fost copiat

Atenție, fumatul creează mediul propice pentru infectarea cu coronavirus, avertizează specialiștii pneumologi din România, dar și de peste ocean.

Ei ne-au explicat că timp de 30 de minute după fumat sunt anulate barierele de protecție de la nivelul căilor respiratorii.

Virusul pătrunde mai ușor în plămâni, unde începe să distrugă acele celule care protejează și regenerează țesuturile care fac posibilă respirația.

Specialiștii oferă detalii și despre modul în care virusul este favorizat în acțiunea nocivă de obezitate, diabet și alte boli cronice.

Theo Trandafirescu este medic pneumolog specializat în terapie intensivă și lucrează la secția ATI a unuia dintre cele mai mari spitale din New York.

Citește și
grafica evolutie decese
Se împlinește o lună de la primul caz de coronavirus în România. Curba evoluţiei îmbolnăvirilor

Are în grijă pacienți cu coronavirus și spune că la nivelul orașului ajung să aibă probleme mari tot mai mulți tineri și persoane care aparent nu intră în categoria de risc.

Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Sunt cazuri de pacienți tineri, care nu au nicio afecțiune pulmonară, nicio afecțiune de sistem, nu sunt imuno compromisi și dezvoltă pneumonii atipice, pulmonare, foarte severe. ”

Fumătorii sunt mai expuși la infectarea cu coronavirus

 

Specialiștii vorbesc tot mai mult de riscul sporit al infectării pe fondul fumatului, fumătorii fiind mai expuși.

Explicația e simplă, ne spune profesorul universitar de imunologie Veronica Lazăr. Imediat după ce fumează o țigară, oamenii au paralizat temporar aproximativ o jumătate de oră activitatea de protecție de la nivelul cailor respiratorii.

Veronica Lazăr, profesor universitar imunologie: „30 de minute sunt amorțiți practic acei cili de la nivelul căilor respiratorii.”

N-ar fi deloc indicate pauzele dese de țigară pe care le fac mulți salariați, de la vânzătorii din supermarcheturi până la cei din farmacii, care ies afară și fumează, ca apoi să revină în fața rândului de clienți.

Sau cei care plimbă animalul de companie și fumează în același timp, până ajung la cumpărături.

Făcând asta, creează intervalul propice pentru infectare, susțin imunologii, care recomandă mai degrabă fumatul acasă, în izolare, și ieșirea în comunitate după mai bine de o jumătate de oră.

Veronica Lazăr, prof. universitar imunologie: „Sau mai sunt cei care înainte să coboare la metrou, mai trag repede o țigară. Ar trebui să limităm la maximum acest obicei."

Speciațiștii recomandă o pauză după „pauza de țigară”

 

Așadar, specialiștii recomandă pauza de după pauza de țigară. Un interval mai mare de o jumătate de oră, în care cel care a fumat trebuie să evite contactul cu ceilalți și să reducă astfel riscul de infectare.

Trecând lejer prin căile respiratorii, virusul atacă celulele alveolare macrofage, adică exact acele celule care se ocupă cu protecția și regenerarea celulelor plămânilor.

Sunt ca un zid de protecție, din care virusul scoate cărămidă cu cărămidă. În cazul fumătorilor, americanii au depistat că aceste celule alveolare sunt mai iritate la cei care fumează excesiv sau la cei care au apelat la fumat pe bază de vapori sau chiar narghilea. Americanii îi numesc „popcorn lung”, de la inflamarea țesuturilor.

Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Virusul pătrunde în căile respiratorii pe la nivelul ochilor, nasului și a gurii, până la celulele adânci pulmonare, care se numesc celule alveolare. Distrug aceste celule alveolare de tipul 2. Care aceste celule reprezintă baza revindecarii. Având atacat acest sistem, este mult mai periculos pentru că se atacă sistemul de apărare al plămânului, de regenerare al plămânului.”

Cazurile grave înregistrate la nivel mondial arată că diabetul, obezitatea și multe afecțiuni cronice favorizează agravarea stării de sănătate a persoanei infectate, pentru că dublează practic rolul distructiv al virusului la nivelul plămânilor.

Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Se distruge, se perturbează cascada inflamatorie și în acel moment organismul e invadat. Cei care nu pot avea o mișcare adâncă și profundă respiratorie, și plămânul nu se destinde, nu se umflă adecvat, cum sunt cei cu afecțiuni neuro musculare ale cutiei toracice și cei cu obezitate, care au un nivel de hipoventilație, pot fi mult mai afectați decât ceilalți pacienți. ”

Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Permanent e o interacțiune între acest virus și mediul în care intră. Dacă virusul e virulent și mediul nostru de protecție nu este foarte bun, virulența acestui virus crește.”

Din cauza miilor de infectari, cinci dintre statele americane, printre care New York, Louisiana și California au declarat deja stare de dezastru, iar localnicilor li se recomandă să fumeze cât mai puțin.

Toți locuitorii, inclusiv tinerii, au fost avertizați asupra deficitului de aparate de ventilație în raport cu numărul cazurilor estimate că vor sosi la terapie intensivă.

Citește și...
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. Italia anunță 662 noi decese în ultimele 24 de ore
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. Italia anunță 662 noi decese în ultimele 24 de ore

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. La nivel mondial au fost confirmate peste 495.000 de cazuri și peste 22.000 de decese provocate de coronavirus.

Se împlinește o lună de la primul caz de coronavirus în România. Curba evoluţiei îmbolnăvirilor
Se împlinește o lună de la primul caz de coronavirus în România. Curba evoluţiei îmbolnăvirilor

Se împlinește astăzi o lună de când în România a apărut prima persoană infectată cu noul coronavirus. Era un tânăr din Gorj, vindecat între timp și numit pacientul unu, pentru că italianul care a adus Covid-19, pacientul zero, plecase la el în țară.

Mii de bucureșteni vor fi testați pentru coronavirus, în fața blocului. Sectorul cu cele mai multe cazuri confirmate
Mii de bucureșteni vor fi testați pentru coronavirus, în fața blocului. Sectorul cu cele mai multe cazuri confirmate

Chiar dacă ministrul Victor Costache şi-a dat demisia, joi, a fost anunţată o testare masivă a locuitorilor Capitalei.

Recomandări
Kremlinul recunoaște „greșeli” în mobilizarea rezerviștilor. Unii jurnaliști ruși spun că se pregătește închiderea granițelor
Kremlinul recunoaște „greșeli” în mobilizarea rezerviștilor. Unii jurnaliști ruși spun că se pregătește închiderea granițelor

Kremlinul a recunoscut „greşeli” intervenite în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată „nu există nicio decizie” în privinţa închiderii frontierelor, transmite AFP.

Proiect de lege. Intrarea sau șederea ilegală pe teritoriul României a anumitor persoane nu se va mai pedepsi
Proiect de lege. Intrarea sau șederea ilegală pe teritoriul României a anumitor persoane nu se va mai pedepsi

Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege care ar putea produce o schimbare majoră în sistemul de acordare a azilului în România și la trecerea ilegală a graniței.  

Florin Cîțu: ”Urmează o criză economică cel puțin la fel de dură ca cea din perioada 2009-2012”
Florin Cîțu: ”Urmează o criză economică cel puțin la fel de dură ca cea din perioada 2009-2012”

Fostul premier Florin Cîțu, care a fost și ministru al Finanțelor, este de părere că, în România, urmează o criză economică cel puțin la fel de dură ca cea din perioada 2009-2012.