Fonduri europene pentru 3 tipuri de cancer și 2 de hepatită. Ce pregătesc autoritățile

Ultima actualizare: 04-12-2019 20:46

Românii merg la doctor doar când se simt foarte rău și iau tratamente după ureche. Din această cauză, numeroase boli grave sunt descoperite târziu.

Programele de analize gratuite și campaniile de educație sanitară ar putea schimba ideea că medicul trebuie căutat doar atunci când nu mai putem suporta durerea.

Pentru trei tipuri de cancer și două de hepatită, autoritățile au accesat fonduri europene și vor începe de anul viitor testarea gratuită a populației.

Un raport publicat de Comisia Europeană arată că românii se cred sănătoși și prea puțini merg la doctor înainte să se simtă rău.

Reporter: „Analizele anuale vi le faceți?”

Femeie: „Nu.”

Reporter: „De ce?”

Femeie: „Nu am timp.''

Femeie: „Trebuie să le facem, dar nu le facem. Nu avem timp. Totul e pe repede înainte.''

Așa se face că statisticile prezintă o situație dureroasă: prea mulți români mor din cauza unor maladii care puteau fi prevenite. Autoritățile promit să schimbe lucrurile și vorbesc din nou de programe de screening, adică teste și analize gratuite.

118 milioane de euro au fost accesați de la Uniunea Europeană și peste 1 milion de oameni vor fi testați pentru cancerul de sân, cel de col uterin și colorectal, dar și pentru hepatita B și C.

21 de milioane de euro cancer mamar
25 de milioane de euro cancer colorectal
47 de milioane de euro cancer de col uterin
25 de milioane de euro hepatită

Victor Costache, ministrul Sănătății: „Sunt criterii de vârstă. Am lucrat cu Institutul Național de Sănătate Publică pentru a prioritioza regiunile care vor beneficia de programe.”

În plus, ministrul Sănătății promite că bolnavii, odată diagnosticați, nu vor mai sta pe listele de așteptare pentru un computer tomograf, un RMN sau pentru ședințele de radioterapie.

Victor Costache, ministrul Sănătății: „Screeningul va fi completat cu imagistică de înaltă perfomanță. Vom introduce în 2020, un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul tuturor acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, păstrând, evident, finanțarea și chiar crescând-o, pe programele de radio și chimioterapie'.'

Dincolo de programele de screening, autoritățile ar trebui să pună accentul pe campanii de educație pentru sănătate.

Oamenii să învețe să meargă la doctor pentru anumite investigații medicale, pentru a nu mai fi diagnosticați în stadii avansate ale bolii. Să previi este mai bine, mai ieftin și mai puțin dureros decât să tratezi.

Acesta este de fapt principiul după care se ghidează alte state europene, în care rata mortalității din cauze care pot fi prevenite a scăzut considerabil.

Autoritățile spun că România va continua să acceseze fonduri europene pentru programele de prevenție.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „România are un buget promițător pentru perioada de programare 2021-2027 de 30 de miliarde de euro, iar sănătatea rămâne printre priorități.''

Testarea pentru cele patru programe de screening va începe în a doua parte a anului viitor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO