Cazurile de rujeolă, în creștere. Cum s-a răspândit știrea falsă că ”rujeola nu există”

Ultimul update: Luni 07 Mai 2018 20:26
Data publicarii: Luni 07 Mai 2018 20:09
Categorie: Sanatate

Peste 150 de români, în special copii, s-au îmbolnăvit de rujeola doar în ultima săptămână. Dureros este că numărul deceselor a ajuns deja la 52.

Cauza principală este rată scăzută de vaccinare. O spune chiar ministrul Sănătăţii, care va pleca într-o campanie pro-imunizare, în estul ţării. În timp ce autorităţile caută soluţii, pe paginile de socializare, oameni care nu au nicio pregătire medicală răspândesc o ştire falsă: cum că rujeola nu există.

430 de mii de copii au fost vaccinaţi din iunie anul trecut şi până astăzi, însă cu toate acestea încă vorbim despre o epidemie de rujelă.

Continuă să apară noi cazuri în judeţele Vrancea, Buzău, Constantă sau Braşov.

Cumplit este că discutăm deja despre 52 de morţi. Ultimele victime erau doi bebeluşi de 3 şi 5 luni, care nu fuseseră imunizaţi.

În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a trimis reprezentanţii în România, ca să ajute la încetinirea răspândirii virusului şi în cele din urmă la încheierea epidemiei, pe reţelele sociale se vorbeşte intens despre o afirmaţie a unui antivaccinist din Germania, care susţine că rujeola nu există.

Un astfel de mesaj a devenit viral acum şi pe paginile de socializare din România, fiind preluat fără verificarea corectitudinii sursei.

Totul pleacă de la un pariu lansat în 2016 de Ştefan Lanka, un antivaccinist. Acesta i-a oferit 100.000 de euro celui care îi demonstrează printr-un singur articol ştiinţific că virusul rujeolei există şi ce dimensiune are.

Un student i-a trimis 6 articole, însă Ştefan Lanka a considerat că acestea nu întrunesc cerinţele lui: un singur articol şi o dimensiune a virusului care să fie în standarde.

Asta pentru că rujeola are o dimensiune mai mare decât viruşii obişnuiţi şi are ribozomi, iar asta îi face pe cei care contestă vaccinarea să considere că rujeola nu e virus.

Instanţa supremă i-a dat dreptate antivaccinistului, pe motiv că rămăşagul presupunea un singur articol. Însă, judecătorul a simţit nevoia să precizeze: „Conceptul de virus, desigur, nu trebuie „aruncat la coş". Modul în care este înţeles conceptul de virus este în continuă evoluţie. Simpla prezenţă a ribozomilor nu contrazice neapărat existenţa unui virus."

"Virusul rujeolei este un virus cunoscut de sute de ani. Agentul care determină rujeola este virusul rujeolos, este un virus ARN, care poate fi văzut la microscop, putem măsura prezenţa virusului cantitativ şi calitativ şi aceasta este forma sub care s-a pus diagnosticul din epidemia curentă, din secreţii faringiene", susține Luminița Ene, medic boli infecțioase.

Iar pentru cei care au făcut pojar când erau mici, nu este un secret că virusul circula de la omul bolnav la cel sănătos. Medicii recomandă vaccinarea pentru că bătrânii şi bebeluşii nu au un sistem imunitar care să lupte eficient.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Solicitanți de azil, români, creează îngrijorare în Canada
Solicitanți de azil, români, creează îngrijorare în Canada
VIDEO PROTVPLUS.RO
tanar paralizat
O formă misterioasă de paralizie afectează copiii din SUA
Rectificare bugetară cu scandal. Spitalele rămân fără bani, pentru că nu i-au cheltuit
„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Testarea BRCA: Cine și când trebuie să o facă, ce rezultate poate avea. Povestea Amaliei Enache
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
medici, ingrijiri la domiciliu, asistenta medicala la domiciliu
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală
Lecţie impresionantă de viaţă. Maria şi Victor fac dializă de 3 ori pe săptămână, de 25 de ani
Campionii Europei la consum de zahăr. Denumirile sub care este ascuns în alimente
Institutul Cantacuzino are şanse să redevină funcţional. Când va fi reluată producția de vaccin gripal
Ce efecte are vaccinul HPV făcut în intervalul de vârstă 27-45 de ani