Care sunt beneficiile reale ale vaccinului gripal și cum ne ferim de infecții

11-02-2020 13:51


În România, medicii de familie au început să primească dozele suplimentare de vaccin gripal, ultimul lot găsit de Ministerul Sănătăţii la producător.

Vaccinurile acoperă cel mult jumătate din cereri, şi nu vor ajunge în farmacii, ci sunt destinate exclusiv pacienţilor asiguraţi, care s-au hotărât, în sfârşit, să se protejeze.

25 de români au murit în acest sezon de gripă, iar 24 dintre ei NU erau vaccinaţi.

Ca să prevină asemenea situaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un ghid, în care sunt demontate informaţiile false legate de imunizare.

Cu tot cu ultima serie de vaccinuri gratuite, adică 35 de mii de doze, rata de vaccinare antigripală abia va urca, în România, la 11 la sută. Trebuia să avem măcar 70 la sută ca să evităm epidemia, spun medicii. Această ultimă tranșă nu va acoperi solicitările.

Cosmina Berbecel, medic vaccinolog: „Doar 20 ne vor da din cele 35, solicitate aşa, minimum minimorum."

50 de şcoli şi grădiniţe din ţară au orele suspendate parţial ori sunt închise. Predicţia specialiştilor e ca sezonul gripal va mai dura trei luni. Putem face de două ori gripă în acelaşi sezon. Deci şi covalescentii ar trebui vaccinaţi

Cosmina Berbecel: „Am avut pacienţi internaţi pentru gripă de tip A, şi la o saptamană-două după externare au făcut şi B.”

În contextul celor 25 de decese, oamenii sunt sfătuiţi să nu-şi ia informaţii din surse obscure, de pe internet.

OMS a publicat un ghid al miturilor despre vaccinuri.. de pildă, ca acestea ar zdruncina imunitatea.

Cosmina Berbecel, medic vaccinolog: „Vaccinul niciodată nu scade imunitatea, dimpotrivă! Dimpotrivă, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva a ceea ce îi inoculezi. Deci niciodată post vaccinare imunitatea organismului nu scade!"

Unul dintre cele mai înfricoşătoare mituri este ca vaccinurile ar provoca autism. Ipoteza e falsă, dar să vedem de unde a plecat. În 1994, medicul britanic Andrew Wakefield a publicat un studiu care sugera o relaţie cauză-efect intre vaccinul anti rujeola-rubeola-oreion şi tulburări de spectru autist.

S-a dovedit că doctorul falsificase rezultatele studiului şi a rămas fără dreptul de liberă practică. Toate cercetările ulterioare au infirmat orice corelaţie.

În schimb, au confirmat că nici igienă, nici curăţenia spaţiilor în care trăim NU ne păzesc de infecţii, dacă intrăm în contact cu oameni bolnavi la fel, hrană şi odihna susţin organismul, dar nu-i pot oferi anticorpi pentru poliomielită, pojar, tetanos sau tuse măgărească.

Peste tot în lume sunt grupuri de influenţă care susţin că imunitatea naturală, adică cea dobândită prin îmbolnăvire şi vindecare, este superioară celei construite de vaccin. Fals! Răspunsul imun e similar, dar preţul plătit pentru imunizarea naturală poate fi foarte mare.

În România, 64 de copii au murit în epidemia de rujeolă şi 25 de oameni, în cea de gripă. O singură victimă era vaccinată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: gripă, vaccin, virus,

VIDEO PROTVPLUS.RO