Aparatul de 1,5 milioane de euro care salvează viața pacienților cu afecțiuni neurologice

19-07-2019 07:32

Șansă la viață pentru pacienții care ajung la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Unitatea medicală a achiziționat un aparat de ultimă generație pentru intervenții de înaltă precizie, care permite vizualizarea și tratamentul leziunilor și malformațiilor cerebrale şi ale coloanei vertebrale.

Avantajele sale sunt considerabile: pacientul petrece mai puţin timp în sala de operaţii, iar cantitatea de radiații, atât pentru el, cât și pentru echipa medicală, este redusă.

Medic: „Avem aici, de exemplu, o structură malfomată. În prima etapă, s-a practicat diagnosticul. Etapa următoare este cea de tratament. Se pătrunde cu nişte tubuleţe foarte fine prin vasele de abord. De acolo, se injectează un glue, o substanţă sclerozantă care, practic, exclude malformaţia din circulaţie."

Angiograful de ultima generaţie a ajuns de curând la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie: „Este unicul sistem de acest gen din România. Începând din luna august, va intra efectiv în intervenţii pentru pacienţi cu patologii complexe vasculare la nivelul creierului şi măduvei spinării.”

Aparatul este mobil şi foloseşte softuri de navigaţie tridimensională, care oferă medicilor imaginea exactă a leziunii de care suferă pacientul.

Nicolaie Dobrin, medic primar neurochirurg:Creşte siguranţa, scade durata ca timp a procedurii şi scade şi cantitatea de radiaţii emise."

Unitatea medicală este una dintre cele mai moderne din Estul Europei.

Măricel Popă, preşedintele CJ Iaşi
: „Dacă înainte pacienţii care veneau maxim 20% erau primiţi, restul trimişi la alte spitale, acum se efectuează operaţii complexe cu 100/100 randament.”

Angiograful, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost achiziționat de Consiliul Județean Iași. Până la prima operaţie, programată în august, medicii se pregătesc pentru utilizarea lui.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO