UDMR anunta ca va lansa in dezbatere publica proiectul statulului de autonomie a Tinutului Secuiesc

Ultima actualizare: 14-08-2014 07:11
Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca proiectul statutului de autonomie a Tinutului Secuiesc va fi lansat, in august, intr-o dezbatere publica "bine gandita si foarte profunda”, atat cu societatea romaneasca, cat si cu cea maghiara.

"In ceea ce priveste proiectul de autonomie, suntem in discutii cu colegii de la PCM. Exista o forma care a fost data la tradus din limba romana in cea maghiara, fiindca proiectul a fost scris in limba romana”, a declarat, la Chiurus, judetul Covasna, Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, va urma o discutie in interiorul UDMR, dupa care proiectul va fi lansat in dezbatere publica, pe parcursul lunii august.

"Dezbaterea publica va dura, deoarece nu este un proiect care poate fi explicat intr-o saptamana sau intr-o zi, si nici nu trebuie. Trebuie o dezbatere publica foarte bine gandita si foarte profunda, atat cu societatea romaneasca in ansamblul ei, cat si cu cea maghiara. Nu pot sa spun cand se va termina aceasta dezbatere, vorbim totusi despre un proiect foarte important”, a afirmat presedintele UDMR.

El a adaugat ca nu trebuie creata impresia ca proiectul este foarte usor de acceptat, mai ales ca este cunoscuta perceptia societatii romanesti cu privire la aceasta initiativa. "Nu trebuie sa cream impresia ca este ceva foarte simplu, ceva usor de acceptat, deoarece stim care este perceptia societatii despre o astfel de initiativa, care sunt retinerile, dar si motivele pentru o astfel de initiativa din partea comunitatii maghiare, iar aceste aspecte trebuie explicate", a spus Kelemen Hunor, precizand ca nu a discutat cu partenerii de guvernare despre acest subiect.

In iunie, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, sustinea ca proiectul statutului de autonomie a tinutului Secuiesc ar trebui sa cuprinda cinci elemente importante, intre care autonomia fiscala si drepturile romanilor din zona, afirmand ca aceste drepturi nu vor fi ingradite prin statut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO