Traian Basescu: Radu Vasile a tinut la mine si eu la el; ne-am respectat reciproc

Ultima actualizare: 07-07-2013 07:02

Presedintele Basescu a mers, joi, la Senat, unde este depus sicriul cu trupul neinsufletit al fostului premier Radu Vasile, pentru a se reculege la capataiul acestuia si a depune o coroana cu flori.

La plecare, el a declarat ca a tinut la Radu Vasile si ca relatia lor a fost de respect reciproc.

"Eu am tinut foarte mult la Radu Vasile pentru ca, dupa mine, a fost un prim-ministru foarte eficient si avem foarte multe lucruri de pe urma lui si nu stim ca-s facute pentru un «Da» scris de primul-ministru Radu Vasile. (...) Pentru mine a fost un prim-ministru extraordinar de bun pentru ca a lasat fiecarui ministru libertatea de a face ceva bun, sa ramana ceva de pe urma Guvernului", a spus Traian Basescu, ministru al Transporturilor in Guvernul Radu Vasile.

Seful statului a mentionat ca s-a simtit foarte mult legat de fostul premier.

"A fost un om de care m-am simtit foarte mult legat, pentru ca a fost un om care nu te-a incurcat niciodata sa faci ceva. Nu a incurcat pe nimeni, dimpotriva. Cand ai avut o idee, ca ministru, te sustinea sa o faci", a spus Basescu.

Intrebat daca a existat o relatie de prietenie intre el si fostul prim-ministru Radu Vasile, Basescu a raspuns: "Nu pot spune prietenie, dar el a tinut la mine si eu am tinut la el, adica ne-am respectat reciproc. De asta a si avut incredere sa-mi dea pe mana atunci programul cu Banca Mondiala, care s-a si facut - era programat sa se finalizeze in doi ani si l-am finalizat in 11 luni. La vremea aceea 300 de milioane de dolari pentru noi erau sume astronomice, fata de astazi cand stam cu miliardele de la UE si nu le luam".

Basescu a spus ca lui Radu Vasile i se datoreaza reabilitarea drumurilor nationale, dar si modernizarea aeroportului Otopeni, fostul premier fiind cel care a dat aprobare pentru aceste proiecte.

"Tot programul de reabilitare a drurmurilor nationale, pana la etapa a patra, a fost aprobat de el. si acum se mai lucreaza de pe urma aprobarii pe care a dat-o Radu Vasile la imbunatatirea sistemului de drumuri nationale existent. imi aduc aminte cat de rapid mi-a aprobat programul de modernizare a aeroportului Otopeni, daca va aduceti aminte cum arata si ce-i acum. Au fost in doua faze, mi-a aprobat faza intai, acum s-a ajuns deja la faza a doua", a spus Basescu.

El a mai aratat ca de numele lui Radu Vasile se leaga terminalul de containere de la Marea Neagra, dar si prima autostrada noua construita in Romania.

"Terminalul de containere de la Constanta, care a facut cel mai mare port de containere de la Marea Neagra din Constanta, este aprobat tot de Radu Vasile. si prima autostrada noua construita in Romania a fost aprobata tot de Radu Vasile. E vorba de Bucuresti-Cernavoda", a spus Basescu.

El a aratat ca Radu Vasile nu era un om comod, cum apreciau altii, si ca modul in care s-a comportat PNtCD fata de fostul premier a adus partidul in situatia in care se afla azi.

"Foarte multi spuneau ca e mai comod. Nu e adevarat, insa ministrii trebuia sa-i propuna ceva intotdeauna. si niciodata nu a fost negativ la «Hai sa facem ceva!». Iar eu cred ca modul cum s-a comportat PNtCD cu el a adus PNTCD unde l-a adus, pentru ca imi aduc aminte pe urma, afland ca la PNTCD nu poate candida pe liste, eu eram presedintele PD si l-am invitat sa candideze pe lista PD ca senator la Arges", a mai spus Basescu.

Traian Basescu i-a inmanat sotiei fostului premier decoratia pe care i-a conferit-o post-mortem lui Radu Vasile.

Presedintele Traian Basescu a venit la Senat, la catafalcul fostului premier Radu Vasile, imediat dupa fostul sef de stat Ion Iliescu, care venit pentru a se reculege si pentru a depune un buchet de flori. Basescu si Iliescu nu s-au salutat, Iliescu plecand imediat dupa ce a intrat Basescu.

La catafalc s-au mai recules si printul Paul si printesa Lia.

Fostul premier Radu Vasile, care a incetat din viata in noaptea de marti spre miercuri, a fost depus, joi, in holul mare al Senatului. Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului premier este flancat de soldati din Regimentul 30 Garda. La Senat se mai afla membri ai familiei lui Radu Vasile si apropiati ai acestuia.

Fostul premier va fi depus la Senat pana vineri, la ora 10.00. Oricine va dori sa-i aduca un ultim omagiu fostului premier va avea acces nerestrictionat. Radu Vasile va fi inmormantat vineri, la ora 14.00, la Cimitirul Bellu Catolic, langa mormantul fostului lider taranist Corneliu Coposu.

Radu Vasile, in varsta de 71 de ani, a murit in noaptea de marti spre miercuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO