Traian Basescu il ataca pe Victor Ponta cu articolul 140 din Codul Penal. "Daca nu il corecteaza, este emblema coruptiei"

Traian Basescu

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la  Cotroceni, in care l-a atacat dur pe premierul Ponta, care nu a actualizat articolul 140 din Codul de Procedura Penala, care legifereaza folosirea mijloacelor tehnice de interceptare, in Justitie.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

Articolul 140 vizeaza utilizarea mijloacelor tehnice, inaintea urmarii penale.

Juristii de la Presedintie sunt constitutionalisti, nu sunt penalisti, problema intelergerii articolului 140 tine foarte mult de penal.

Ponta poate sa rezolve problema din codul de procedura penala. Am participat la sedinta CSM din 6 ianuarie, cand  s-a convenit ca observatiile de la Inalta Curte, legate de legea 140, sa fie introdusa intr-o ordonanta de urgenta care sa fie adoptata de Guvern, inainte de intrarea in vigoare a codurilor.

Citește și
Victoria Nuland
Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor "ingrijoratoare" la adresa justitiei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Acest lucru nu s-a intamplat.

Statul ramane fara mijloace de identificare si prevenire a actelor de genul: abuz in serviciu, trafic de influenta, trafic de persoane, criminalitate transfrontaliera, comercializare sau tranzit de droguri, trafic de persoane.

Articolul 140 ia statului capacitatea de a prinde retele sau oameni implicati in ilegalitati.

Imi asum ca nu am inteles in 2010 articolul 140, dar asta nu il scuteste pe premier de facerea modificarile.

Daca primul ministru nu isi asuma emiterea unei ordonante de urgenta care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de Procedura Penala, este emblema coruptiei.

A emis deja acte care il situeaza in zona omul corupt. Daca nu face urgent modificarile la articolul 140 el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat cand trebuia.

Am reactionat tarziu, pentru ca tot timpul a existat aceasta discutie si s-a spus ca se va interveni legislativ. Am ajuns in ultima zi si premierul spune ca articolul e din 2010.

Scrisoarea lui Traian Basescu catre Guvern

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care presedintele Traian Basescu i-a transmis-o, joi, premierului Victor Ponta. In aceasta scrisoare se solicita adoptarea unei ordonante de urgenta privind noul Cod penal si Codul de procedura penala. Presedintele atentioneaza ca, fara o ordonanta de urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea in cauzele penale sa devina extrem de dificila.

In replica, premierul ii cere sa isi asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua coduri.

In scrisoarea transmisa, joi, de catre presedintele Traian Basescu, dar prezentata public de Guvern, seful statului arata ca se vede nevoit sa solicite adoptarea unei ordonante de urgenta, avand in vedere ca Guvernul nu a adoptat un astfel de act in sedinta de miercuri, prima in care putea adopta astfel de ordonante si ultima inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Presedintele arata ca este nevoie de o ordonanta care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica

Basescu precizeaza ca solicitarea este formulata in baza articolului 80, alineatul 2 din Constitutie, conform caruia presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. in acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

"Avand in vedere faptul ca, la data de 1 februarie 2014 vor intra in vigoare Codul penal si Codul de procedura penala si tinind cont de faptul ca ca, in ultima sedinta de guvern nu ati dat curs solicitarilor formulate de catre institutiile cu atributii in domeniul combaterii coruptiei si a criminalitatii organizat, privind necesitatea modificarii dispozitiilor legale din Codul de procedura penala privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica, ma vad nevoit sa va solicit, in conformitate cu art 80, alin 2 din Constitutie, adoptarea unei ordonante de urgenta care sa asigure un cadru legislativ care sa permita instrumentarea cauzelor penale prin aceste mijloace de probatiune, premergator inceperii urmaririi penale. Fac precizarea ca, in lipsa acestor completari, exista un risc semnificativ sa devina extrem de dificila probatiunea in cauzele penale referitoare la fraudele fiscale, coruptie, trrafic de persoane, criminalitatea transfrontaliera, trafic de droguri etc.. ceea ce ar slabi consistent capacitatea statului roman de a apara interesele cetatenilor si de a lupta pentru diminuarea fenomenului infractional", afirma Basescu.

In scrisoarea de raspuns, Ponta ii aminteste insa ca aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc si ii cere sa isi asume public raspunderea pentru faptul ca le-a promulgat.

Premierul precizeaza totodata ca ministrul Justitiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislatiei, dupa discutia avuta, joi, la CSM.

Articol recomandat de sport.ro
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
Citește și...
Premierul explica de ce nu s-a vazut cu Victoria Nuland:
Premierul explica de ce nu s-a vazut cu Victoria Nuland: "Am fost in vizita privata in Italia"

Premierul Victor Ponta afirma ca nu s-a intalnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece a avut programata o vizita privata de trei zile in Italia.

Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor
Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor "ingrijoratoare" la adresa justitiei

Casa Alba este ingrijorata de atacurile la adresa justitiei si ii incurajeaza pe romani sa apere statul de drept. Acesta este unul dintre mesajele cu care a venit la Bucuresti subsecretarul de stat american, Victoria Nuland.

Traian Basescu,
Traian Basescu, "ingrijorat" de atacurile lui Victor Ponta la adresa justitiei. Replica premierului

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, "imperativ" prim-ministrului Victor-Viorel Ponta "sa inceteze de indata orice atac la adresa justitiei si sa reintre in atributiile constitutionale ale functiei de prim-ministru".

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.