Traian Basescu a promulgat Codurile Civil si Penal

17-07-2009 00:00

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretele de promulgare ale legilor privind Codul Civil si Codul Penal, legi pe care Guvernul isi asumase raspunderea.


Guvernul si-a asumat, pe 22 iunie, raspunderea in fata Parlamentului pentru Codurile Penal si Civil. Ele au fost promulgate, dar asta nu inseamna ca vor intra de indata in vigoare.

Ambele coduri mai au nevoie de legi speciale de punere in aplicare, legi ce pot fi adoptate de-acum intr-un an si abia apoi vor fi functionale. Asta inseamna ca, cel mai probabil, data intrarii in vigoare va fi 1 ianuarie 2012, data de la care vechile coduri, dar si legile ce contravin noii legislatii, vor fi abrogate.

Iata care sunt noutatile: in Codul penal, de exemplu, pedepsele vor fi ceva mai mici, chiar si pentru infractiuni mai grave. Mai mult, exista situatii, cum ar fi incestul, care nu vor mai fi pedepsite cu inchisoarea, pe motiv ca sunt probleme ce tin de sanatatea sociala.

Vestea buna e ca actiunile de violenta domestica vor fi considerate agravante pentru infractiunile contra integritatii fizice si corporale, asa cum au fost incriminate faptele de violenta comise asupra gravidei, care au avut drept consecinta vatamarea mamei si a fatului dupa nastere.

In nou Cod Civil asistam la legiferarea logodnei, unde sotii pot opta pentru regimul comunitatii legale sau pentru separarea bunurilor. Asa cum divortul nu va mai fi o chestiune ce tine de instanta de judecata, ci poate fi rezolvat pe cale administrativa sau in fata notarului. Cu conditia ca la mijloc sa nu fie implicati si copii.

Mai raman acum de adoptat codurile de procedura civila si penala.


VIDEO PROTVPLUS.RO