A fost adoptată OUG privind legile justiției. Dăncilă spune că s-a făcut ”o armonizare a prevederilor”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 15 Octombrie 2018 07:09
Categorie: Stiri Politice

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției, recent promulgate.

Ordonanța Guvernului preia doar o parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția, precum amânarea pensionarii anticipate a magistraților, iar ministrul Justiției nu exclude să fie făcute noi modificări la cele trei legi controversate.

Înainte de ședința de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a ținut să declare că ordonanță de urgență pune legile justiției în acord cu recomandările specialiștilor internaționali în drept.

O oră a fost suficientă pentru ca miniștrii să-și dea acordul pe textul care modifică cele 3 legi ale justiției.

Guvernul a preluat însă doar o parte dintre recomandările făcute de Comisia de la Veneția - una dintre ele se referă la pensionarea anticipată a magistraților, după 20 de ani de vechime. De asemenea, Guvernul a stabilit modificări reguli noi și pentru accesul procurorilor la funcții.

Ordonanța de urgență urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, apoi va intra în vigoare.

Modificările sunt astfel făcute de Guvern la numai trei zile distanță de la promulgarea ultimei legi a justiției dintre cele trei.

Imediat după ședința de Guvern, ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut declarații de presă:

- Suntem într-o perioadă în care se încheie dezbaterile pe cele 3 legi ale justiției.

- Pentru corelarea prevederilor celor 3 legi, pentru preluare unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanță de urgență.

- Noi considerăm că modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru activitatea justiției, pentru cetățeni.

- N-am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din OUG.

- N-am mers la sediul Cosmiei de la Veneția pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară.

- Legile Justiției sunt și ele perfectibile. Probabil vor fi necere și alte modificări. Închei spunând că am mers de 2 ori la întâlnirile Comisiei de la Veneția, spunând că nu m-am dus să cer aprobare, avizare, ci ca să discutăm coordonatele noi.

Joi merg la Venția și se va dezbate și această OUG care va fi integrată. Speranța mea este ca în avizul final să se ia act de faptul că fie și parțial România se racordează la standardele europene din această perspectivă a legilor justiției.

Șeful Executivului a anunțat la începutul ședinței că Guvernul discută astăzi o ordonanță de urgență pe tema legilor justiției, în concordanță cu recomandările făcute de Comisia de la Veneția.

"După cum știți, cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituţională a României şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică pentru buna desfăşurare a actului de justiţie.

Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate" - a spus premierul Viorica Dăncilă.

Cele trei legi ale justiției sunt:

- Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor
- Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
- Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

După şedinţa de Guvern de luni, șeful Executivului va pleca într-o vizită în Turcia, unde se va sta până miercuri, precum şi în Emiratele Arabe Unite.

PSD - luat prin surprindere de conținutul OUG propus de Ministerul Justiției

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a afirmat duminică seară că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost la sediul partidului, pentru a discuta cu liderii formaţiunii şi cu cei din coaliţie despre ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, potrivit news.ro.

Informația a apărut la scurt timp după ce liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae a criticat forma documentului care a apărut în presă.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei prevede, între altele, amânarea intrării în vigoare a reglementărilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până în 31 decembrie 2022. Alte modificări vizează procedura de revocare din funcţie a unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ordonanța de urgență a Guvernului respectă doar o parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit unui document neoficial apărut săptămâna trecută în presă. Mai exact, este vorba despre pensionarea la cerere a magistraților.

Astfel, Executivul amână până la 31 decembrie 2022 aplicarea prevederii referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția.

CITIȚI aici mai multe detalii despre modificările care s-ar putea face prin ordonanță de urgență, precum și despre recomandările făcute de Comisia de la Veneția pentru România.

Reprezentanţii Ministerului Public avertizează

Reprezentanţii Ministerului Public au transmis, duminică seară, un punct de vedere privind proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor justiţiei, după relatările din presă.

Astfel, Ministerul Public a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.

Mai multe detalii citiți aici.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul acestei luni că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, iar în 4 octombrie el spunea că proiectul de OUG este gata şi va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii. El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede.

Ministrul Justiţiei afirma, în urma unor discuţii cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, că din recomandările Comisiei de la Veneţia "va fi preluat ceea ce trebuie preluat":

”Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (...) Nu vă dau exemple. (...) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”.

În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei de la Veneția au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat următoarele:

- menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi
- reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor
- renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor
- eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO