Scandalul Firea provoaca reactii ale socialistilor din Parlamentul European: "Traian Basescu a atins un nou nivel minim"


Ultimul update: Sambata 19 Aprilie 2014 07:00
Data publicarii: Miercuri 16 Aprilie 2014 09:31
Categorie: Stiri Politice
Hannes Swoboda

Liderul Grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat, marti, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a atins "un nou nivel minim" prin "amenintarile foarte putin voalate" la adresa unei senatoare PSD si a sotului acestuia.

"Traian Basescu a atins un nou nivel minim, prin aceste amenintari foarte putin voalate la adresa unei senatoare PSD si a sotului acesteia, un primar social-democrat. Amenintari directe 'cu disparitia' la adresa oricarui individ sunt departe de a fi acceptabile, dar in acest caz ele au devenit amenintari politice legate de a ancheta impotriva fiicei domnului Basescu", a declarat Hannes Swoboda, potrivit unui comunicat al PES.

Swoboda a aratat ca aceste amenintari arata "lipsa totala de respect" a presedintelui Basescu fata de sistemul de justitie. "Presedintele unei tari ar trebui sa fie prima persoana care sa respecte independenta justitiei si nu ultima, asa cum pare a demonstra acest caz", a conchis liderul socialist european.

Reactia lui Swoboda vine dupa ce presedintele PES, Serghei Stanisev, a apreciat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu la adresa Gabrielei Firea sunt "provocatoare si inflamatorii". Serghei Stanisev a condamnat "cu fermitate" declaratiile facute intr-o emisiune TV de presedintele Romaniei, Traian Basescu, referitoare la senatoarea Gabriela Firea si la sotul acesteia, calificandu-le drept "provocatoare si inflamatorii". Astfel de declaratii "nu-si au locul intr-o democratie moderna", a spus Stanisev, potrivit unui comunicat al PES.

"Amenintarile lui Basescu pun sub semnul intrebarii respectul sau pentru un proces politic si juridic adecvat. Sugestia ca sotul unui politician ar putea 'sa dispara' este dincolo de limitele decentei si nu exista loc pentru asemenea comentarii in Romania si in Uniunea Europeana", a mai precizat presedintele PES.

Presedintele Traian Basescu a declara ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu, stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului". "E o prostie ce spune (Gabriela Firea, nr). Nu te poti lua dupa o doamna a carei instruire este rezultata din citit de pe prompter vreo zece ani. Trebuie sa stii putin drept. Acolo a fost o cumparare cinstita, cu credit luat de la o firma care a anuntat ca vrea sa vanda pamantul, la un pret care e pretul pietei", a comentat seful statului.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO