Presedintele si premierul se acuza reciproc de coruptie si spun unul depre celalalt ca vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la inchisoare.

Luni, Victor Ponta a anuntat ca va depune o plangere penala impotriva lui Traian Basescu, pe motiv ca ar fi amenintat-o si santajat-o pe senatoarea PSD, Gabriela Firea. Seful statului a sustinut ca fiica sa nu a achizitionat ilegal terenul agricol de la Nana, asa cum declarase Gabriela Firea. Mai mult, Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca sotul senatoarei, primarul din Voluntari, ar putea avea probleme cu legea.

"Pana maine (marti - n.r.) avem o plangere penala impotriva presedintelui Traian Basescu", a spus Victor Ponta, precizand ca aceasta plangere va fi semnata de toti parlamentarii puterii si, daca vor dori, si de parlamentarii din celelalte partide parlamentare.

Ponta a mai spus ca "este prima data din 1989 incoace, de cand Romania incearca sa fie democratica, cand familia unui senator este ameintata direct, de catre presedinte". "Este un element fara precedent, care nu mai are nicio acoperire in disputra politica”, a mai spus premierul.

"In momentul in care ameninta familia unui senator (...) lucrurile sunt fara precedent", a mai spus premierul Ponta, precizand ca va fi informata si Comisia Europeana. El a aratat ca este un "atac mafiot" impotriva Gabrielei Firea. "Traian Basescu trebuie sa raspunda in fata legii. Doamna senator trebuie sa vada foarte clar ca modelul mafiot cu care am fost condusi de noua ani si jumatate nu intimideaza", a mentionat Ponta.

Anterior, purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, a afirma ca daca sotul Gabrielei Firea nu a comis nicio ilegalitate in procesele de retrocedare si de restituire pe care le-a aprobat ca primar al orasului Voluntari, atunci ea nu are de ce sa fie ingrijorata sau sa se simta intimidata. "Dorim sa o asiguram pe doamna senatoare ca Romania este un stat de drept si ca, daca sotul domniei sale nu a comis nicio ilegalitate in procesele de retrocedare si de restituire pe care le-a aprobat ca primar al orasului Voluntari, atunci nu are de ce sa fie ingrijorata sau sa se simta intimidata", a precizat Bogdan Oprea, "referitor la ingrijorarile exprimate de doamna senatoare Gabriela Firea cu privire la declaratia de aseara a presedintelui Traian Basescu".

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, la Realitatea TV, ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului".

Referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, presedintele a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

In replica, Firea a scris, luni, pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, duminica seara, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi. "Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", afirma Gabriela Firea, luni, pe Facebook.

Scandalul terenurilor de la Nana

Presedintele Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana. "E o prostie ce spune ( Gabriela Firea, nr). Nu te poti lua dupa o doamna a carei instruire este rezultata din citit de pe prompter vreo zece ani. Trebuie sa stii putin drept. Acolo a fost o cumparare cinstita, cu credit luat de la o firma care a anuntat ca vrea sa vanda pamantul, la un pret care e pretul pietei", a comentat seful statului, duminica, intr-o emisiune televizata, conform Mediafax.

Presedintele a mai aratat ca, daca sunt suspiciuni, asigura de faptul ca si el si fiica sa stau la dispozitia Parchetului pentru orice investigatie. "Eu sustin ca este o achizitie absolut corecta, pentru ca nu a avut niciun intermediar la mijloc, nu a fost nimic care sa tina de primarie, de prefectura, pur si simplu, a fost vanzare - cumparare intre doua persoane private, fiica mea si italianul", a mai declarat Traian Basescu.

Despre faptul ca reprezentantii comisiei Nana au concluzionat ca firma italiana care a vandut terenul era in inactivitate, presedintele Basescu a spus: "Cata minte sa ai, cand contractul este la comisie, de vanzare-cumparare, si hartiile de la cadastru, sa spui asa ceva. Pai ce, pamantul ala s-a vandut pe chitanta? S-a vandut pe contract de vanzare - cumparare. Plus ca, la vanzarile de terenuri agricole, nu se aplica TVA, conform Codului Fiscal".

"Asta e, daca te bagi unde nu stii", a mai comentat Basescu.

El a precizat, pentru "a clarifica" acest subiect: "Si maine, si in noaptea asta, dupa ce plecam de aici, daca suna procuratura si spune: Domnule presedinte, vrem sa lamurim, ca ati facut niste declaratii (...) Eu ma duc acolo si dau declaratii. Fiica mea se duce acolo si da declaratii, sa lamureasca treaba la Parchet. Nu avem nicio problema".

Comisia parlamentara Calarasi sustine ca, avand in vedere ca societatea de la care Ioana Basescu a cumparat terenul de la Nana era inactiva la data incheierii tranzactiei, contractul de achizitie este lovit de nulitate. Aceasta concluzie a fost prezentata, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta de membrii comisiei. Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat ca, la data tranzactionarii terenurilor, respectiv si a semnarii contractului de vanzare-cumparare dintre Berfige SRL si Ioana Basescu, societatea italiana nu mai era activa.

Firea a mentionat ca inactivitatea firmei a fost declarata de Fisc si, potrivit legii, toate contractele incheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate. Firea a invocat prevederile Legii societatilor comerciale, potrivit careia nicio persoana sau institutie nu poate accepta facturi de la societati care sunt inactive. Gabriela Firea a spus ca societatea Berfige nu putea face tranzactii deoarece fusese declarata inactiva la data de 24 august 2012, in urma nedepunerii bilanturilor necontabile.

Presedintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat ca raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmand sa fie prezentat plenului dupa Pasti.

Firea a spus insa ca raportul este finalizat in proportie de 90% si ca membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente si sa faca si alte audieri. Ea a aratat ca membrii comisiei vor audia din nou notarul care a inregistrat tranzactia, avand in vedere noile informatii care au parvenit comisiei. "Membrii comisiei vor dori sa afle de la doamna notar in ce masura au fost depuse documentele fiscale necesare in cazul semnarii unor astfel de contracte", a adaugat Gabriela Firea.

Guvernul va sesiza Parchetul in cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judetul Calarasi), aratand ca numeroase astfel de operatiuni din anii anteriori prezinta nereguli si ca, in septembrie 2013, un teren a fost vandut unei "persoane fizice" de catre o firma declarata inactiva. Concluziile sunt prezentate in raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primaria Comunei Nana avand ca obiect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate in extravilanul comunei.

Ioana Basescu a declarat, miercuri, intr-un punct de vedere remis in urma deciziei comisiei parlamentare de ancheta Calarasi, ca inactivitatea societatii de la care a achizitionat terenul din Nana nu poate fi sanctionata cu nulitatea actului incheiat.

Ioana Basescu a precizat ca "normele legale incidente contribuabililor inactivi nu sanctioneaza cu nulitatea operatiunile efectuate de acestia in perioada de inactivitate, ci doar le aplica un regim fiscal special".