CSM a aprobat raportul Inspecției Judiciare privind controlul făcut la Parchetul General: Managementul a fost eficient

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 07:15
Categorie: Politic
CSM

Raportul Inspecției Judiciare privind controlul făcut la Parchetul General este analizat, marți, începând cu ora 12.00, de secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

UPDATE 14.55: Secţia pentru procurori a CSM a aprobat, marţi, în totalitate, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Parchetul General. Astfel, a concluzionat că managementul Parchetului a fost unul eficient, spun surse din cadrul CSM, citate de Agerpres.

Raportul Inspecţiei Judiciare a fost aprobat în totalitate de procurorii CSM, fiind apreciat că managementul Minsiterului Public a fost unul eficient.

 13.25: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că au fost discutate concluziile pe fiecare temă a raportului Inspecţiei Judiciare în urma controlului la Parchetul General, fără să dea, însă, mai multe detalii.

Totodată, ministrul Justiţiei a precizat că nu îşi va lua concediu de sărbători, astfel că este posibil să o organizare chiar în ultima zi din an.

S-a discutat conţinutul raportului. Au fost discutate concluzii pe fiecare obiectiv ce a constituit obiectul raportului. S-a stabilit dacă secţia de procurori îşi însuşeşte sau nu raportul de control. (...) Concluziile mele vi le voi spune în momentul în care mă voi exprima public – sigur, şi aici este public –, în momentul în care voi prezenta raportul meu ca ministru al Justiţiei”, a declarat Tudorel Toader la ieşirea din CSM.

El a adăugat că va organiza o conferinţă de presă la ministerul Justiţiei în care va prezenta concluziile sale referitoare la raportul Inspecţiei Judiciare în urma controalelor desfăşurate la DNA şi la Ministerul Public.

„Răspund că în momentul în care voi lua o decizie, vă voi invita la o conferinţă de presă (...) într-un termen scurt, nu mai târziu de anul acesta. Nu am luat concediu anul acesta, nu voi lua nici de sărbători, deci s-ar putea să vă chem pe 31 decembrie”, le-a spus ministrul jurnaliştilor.

Secția de procurori a CSM analizează raportul Inspecției Judiciare

În urmă cu o săptămână, Inspecţia Judiciară a anunţat că în 9 noiembrie a trimis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii „raportul având ca obiect eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului".

Controlul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc în perioada 4 - 29 septembrie, iar echipa care a făcut verificările, vizând activitatea din 2016 şi din primul semestru al acestui an, a fost formată din opt inspectori judiciari.

Controlul Inspecţiei Judiciare a fost declanşat în baza unei cereri trimise în 19 iunie de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat controale la DNA şi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, motivând că la cele două instituţii nu au mai avut loc verificări de zece ani.

În cazul DNA, raportul Inspecţiei Judiciare a fost trimis Secţiei pentru Procurori a CSM în 5 octombrie, fiind deja discutat în secţia CSM. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că va lua o decizie în urma controlului Inspecţiei Judiciare la Direcţiei Naţională Anticorupţie „sigur anul acesta".

„Am cerut controlul, Inspecţia a efectuat cele două controale, au făcut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute şi ceva de pagini. Este obligaţia mea nu numai morală, ci şi legală, ca ministru, să valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic, eu nu pot să dau raportul la o parte şi să ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treabă, dar nu pot să neglijez acel raport pe care să îl valorific şi cu un rezultat pe care să îl prezint public, indiferent care va fi el. Indiferent ce voi aprecia eu în urma evaluării concluziilor din raport, o parte vor fi de acord şi partea cealaltă mă va critica. Problema este doar de nuanţă, care parte va fi de acord şi care parte mă va critica, rezultatul matematic va fi acelaşi. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspecţiei, ci voi integra concluziile pe care le voi trage din raport într-o evaluare de ansamblu a activităţilor desfăşurate de respectivele entităţi”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat când preconizează că va lua o decizie, Toader a răspuns: „O zi exactă n-aş putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta”.

CSM Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Dosarul privind presupusele înregistrări cu șefa DNA, care ar fi amenințat procurorii, clasat de Parchetul General
Dosarul privind presupusele înregistrări cu șefa DNA, care ar fi amenințat procurorii, clasat de Parchetul General
Inspecția Judiciară încheie, vineri, controlul la Parchetul General
Inspecția Judiciară încheie, vineri, controlul la Parchetul General
Inspecția Judiciară a început controlul la Parchetul General
Inspecția Judiciară a început controlul la Parchetul General
VIDEO PROTVPLUS.RO
Traian Basescu cu constitutia in mana
Băsescu, despre declaraţia lui Laufer. ”Îngrozitoare! Opriţi-vă! Aţi mers prea departe!”
MJ: Tudorel Toader a discutat cu Vera Jourova despre evoluţiile sistemului judiciar din România
Teodorovici: ”Iohannis dovedește că reuşeşte să dea peste cap agenda întregii ţări”
CExN al PSD se reuneşte din nou, miercuri, la ora 17:00
Ilan Laufer îl acuză pe Klaus Iohannis de antisemitism. ”Voi face o plângere pentru discriminare”
Băsescu spune că Dragnea ar fi trucat licitaţia pentru corvete: ”Ne-am mai făcut rost de un scandal”
Orban
Orban, despre Laufer și Olguța: ”Nu poți să pui doi habarniști. Laufer e bun de fotomodel”
PNL şi USR au sesizat CCR cu Legea privind declasificarea unor documente
Paul Stănescu: Avem creștere economică. Cu toate acestea, PSD scade în sondaje
Nicolicea: PSD analizează posibilitatea sesizării CCR, după decizia lui Iohannis privind remanierea
Ședință la PSD după refuzul președintelui Iohannis: Olguța Vasilescu la Dezvoltare, Mircea Drăghici la Transporturi
Noii membri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul de învestitură la Cotroceni