E oficial. UDMR refuza propunerea presedintelui de reorganizare teritoriala. Reactia liderilor PDL

Ultima actualizare: 06-11-2012 16:55

Decizia a fost validata astazi de "Consiliul Reprezentatntilor Unionali". In acelasi timp, liderii Uniunii le cer colegilor din Coalitie sistarea pentru moment a discutiilor privind reorganizarea administrativa.

Decizia de astazi a fost mai mult o formalitate. Inca de zilele trecute majoritatea liderilor UDMR s-au pronuntat impotriva ofertei prezidentiale. Maghiarii spun ca daca ar fi acceptat ar fi pierdut controlul mai multor judete in care ponderea comunitatii maghiare este importanta.

"Va spun raspicat ca nu putem accepta consecintele unei decizii care va scinda comunitatea maghiara in cel putin doua sau trei grupuri", a declarat Kelemen Hunor.

In plus, le-au transmis democrat liberalilor ca atata timp cat nu va exista un consens politic doresc inghetarea oricaror negocieri, cel putin pana la toamna.

Constienti ca fara acordul UDMR nu isi pot pune in practica proiectul, liderii democrat liberali par sa accepte cererea.

"Daca nu exista suport politic pentru trecerea legii, nu ne ramane decat sa o amanam. Singuri, oricat de mult ne-am dori nu putem sa facem asta", a declarat Elena Udrea.

Presedintele Traian Basescu a anuntat deja ca in cazul in care reorganizarea nu se mai face se va trece la o reducere masiva a cheltuielilor bugetare prin desfiintarea sau comasera unor institutii deconcentrate.

Chiar daca au respins oferta prezidentiala, maghiarii spun ca nu vor sa paraseasca coalitia de guvernare, desi au fost unele voci care au cerut si acest lucru.

Insusi presedintele Kelemen Hunor le-a transmis participantilor la sedinta ca este o iluzie sa-si imagineze ca din opozitie ar putea sa-si impuna propriul proiect cu 16 judete.

Deciziile luate astazi de catre maghiari le vor fi transmise democrat liberalilor luni, cand are loc sedinta coalitiei. Tot atunci vom afla si ce se va intampla in continuare cu reorganizarea administrativa si pentru cat timp ar putea fi amanata.

Pe de alta parte, liderii UDMR nu mai spera acum ca legea minoritatilor ar mai putea fi adoptata pana la finalul sesiunii parlamentare, desi conveniserea acest termen cu PDL.
 

Citeste si:

Judetul fara nicio medie de 10 la Evaluarea Nationala. Rezultatele intermediare, publicate de scoli

Canicula vazuta cu o camera de termoviziune. De ce paharul rece nu ne ajuta sa ne racorim. VIDEO

40.000 de euro ca sa te muti la tara. Dai mapa, iei sapa si incepi o afacere pe banii UE

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO