Printul Charles al Marii Britanii s-a intors in Romania. Aproape an de an, din 1998 incoace, mostenitorul coroanei britanice vine la noi in tara, mai ales in Transilvania, unde are si cateva proprietati.

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis afirma ca intalnirea cu printul Charles de duminica, de la Palatul Cotroceni, i-a facut placere si ca acesta este un om care pretuieste Romania si care promoveaza locurile transilvane oriunde merge in lume.

"M-am intalnit astazi, la Palatul Cotroceni, cu printul Charles, un om care pretuieste Romania si care ne promoveaza locurile transilvane oriunde merge in lume. Mi-a facut placere sa ma intalnesc cu el, ma bucur ca ne reprezinta si ca vorbeste despre Romania ca despre o parte a sufletului sau", a scris Iohannis duminica pe contul sau de Facebook.

 

M-am întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu Prințul Charles, un om care prețuiește România și care ne promovează...

Posted by Klaus Iohannis on Sunday, May 31, 2015

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, citat de Agerpres, printul de Wales a rememorat, la inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis, prima sa vizita la Sibiu.

Totodata, printul Charles a apreciat modul in care municipiul Sibiu s-a dezvoltat in timpul mandatelor lui Klaus Iohannis, contribuind astfel la protejarea mostenirii istorice si culturale a Transilvaniei.

"Presedintele Klaus Iohannis a apreciat implicarea printului de Wales in mentinerea specificului comunitatilor transilvane si incurajarea protejarii mediului si a biodiversitatii din zona. De asemenea, o alta tema de discutie a fost preocuparea comuna pentru punerea in valoare a patrimoniului natural si istoric din intreaga Romanie", se arata in comunicatul de presa.

Presedintele Iohannis a subliniat ca va acorda o importanta deosebita in timpul mandatului sau prezervarii patrimoniului, pastrarii traditiilor istorice si ocrotirii mediului inconjurator.

In acest context, printul de Wales a mentionat experienta de succes a parcurilor nationale din Regatul Unit si a aratat disponibilitatea partii britanice de a sprijini autoritatile romane in a implementa bunele practici in acest domeniu.

De asemenea, in cadrul intrevederii, printul a multumit Romaniei pentru contributia sa sustinuta in teatrele de operatii si in combaterea terorismului international.

Presedintele Iohannis si printul Charles au exprimat ingrijorarea comuna pentru evolutiile din Vecinatatea estica a Romaniei si in special din Ucraina.

In finalul intalnirii, printul de Wales i-a adresat presedintelui Iohannis invitatia de a vizita Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, invitatie pe care seful statului a acceptat-o.

Cum s-a desfasurat intalnirea de la Cotroceni

Inainte sa ajunga la casa din Viscri, printul Charles s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. Putin dupa ora 17:00, coloana oficiala a presedintelui a intrat pe poarta Palatului Cotroceni. Apoi a sosit si printul Charles.

Intalnirea dintre presedinte si printul Charles a durat aproximativ jumatate de ora. Dupa strangerea prieteneasca de maini, in holul palatului.

"Buna ziua, Alteta voastra, bine ati venit", i-a spus presedintele Iohannis.

Au schimbat cateva cuvinte despre Ardeal, desigur. "Eu vin din Transilvania, dumneavoastra va duceti in Transilvania", a mai spus Klaus Iohannis.

Apoi seful statului si mostenitorul coroanei Marii Britanii s-au retras pentru discutii.

Protejat de escorta SPP tipica unui sef de stat, Printul a parasit Palatul Cotroceni pentru urmatoarea oprire in inima Transilvaniei. Adica in satul Viscri, unde localnicii si turistii au auzit ca printul este in tara si se pregatesc sa-l intampine.

Cea mai emotionata este doamna Sarah Dootz, care se intalneste cu Printul Chales de fiecare data, ca sa ii daruiasca un borcan de gem de rubarba.

"Cel mai bun e in mai si se bucura ca ii dau, e om bun si ii plac lucrurile simple", spune Sarah Dootz.

Si cei de la fundatia Mihai Eminescu Trust, patronata de printul mosteniror al coroanei britanice, s-au reunit la Viscri pentru un bilant al proiectelor de restaurare a caselor batranesti.

Jessica Douglas-Home, presedinte al Fundatiei Mihai Eminescu Trust: "Ne ocupam de aceste case si ajutam si afacerile mici ale localnicilor."

Zsolt Mathe, restaurator de mobilier: "Printul a fiost cel care ne-a facut sa realizam ca lucrurile vechi sunt valoroase."

De altfel, casa printului din Viscri este in plin proces de transformare. Va deveni un centru de pregatire pentru tineri in meserii tradtionale, cum ar fi olaritul, tamplaria si restaurarea cladirilor.