Presedintele Klaus Iohannis va adresa luni, in plenul Parlamentului, un mesaj pe teme de politica interna.

UPDATE 16:38 Discursul s-a incheiat

UPDATE 16:37 "In ce ma priveste, nu voi fi un simplu spectator si nu ma voi limita la un rol formal", a declarat seful statului, spunand ca va actionata pentru a se asigura ca "sunt respectate cerintele de profesionalism si integritate".

UPDATE 16:35 "Imunitatea parlamentara nu are voie sa fie folosita pentru blocarea cererilor justitiei", a spus Iohannis. El a vorbit despre pasi inapoi in aceasta privinta. "Consolidarea statului de drept si independenta justitiei sunt angajamente ferme la nivelul societatii si trebuie reflectate si la nivel de Parlament".

UPDATE 16:32 Romanii care lucreaza in prezent in Marea Britanie nu vot fi afectati de mecanismul de salvgardare, a precizat presedintele, iar indexarea alocatiilor pentru copii va incepe doar din 2020.

UPDATE 16:30 "Ne aflam intr-un context geopolitic complicat", a spus presedintele, vorbind despre criza migratiei, amenintarea terorista, cea dinspre est si despre problemele UE. El a vorbit despre amplificarea parteneriatului strategic cu SUA, atat pe plan economic cat si in cel al securitatii. "Romania e si va ramane o ancora de democratie de importanta strategica la frontiera estica a NATO". 

Iohannis a vorbit despre cresterea bugetului apararii si despre noile comandamente NATO din Europa de Est, "un semnal evident al relevantei acestei regiuni". El a spus ca la summit-ul NATO de la Varsovia obiectivul sau este ca Alianta sa confirme interesul pentru Europa centrala si de est si mai ales pentru zona Marii Negre.

"Romania ramane fidela proiectului european", a spus seful statului, referindu-se la acordul UE-Marea Britanie.

UPDATE 16:25 Iohannis a spus ca Romania e in intarziere in privinta educatiei, sanatatii, sistemului de pensii si nu are inca solutii pentru tinerii fara Bacalaureat, pentru salarizarea bugetarilor, pentru scaderea demografica.

"Am lansat o ampla dezbatere nationala in domeniul educatiei si cercetarii", a anuntat presedintele. "Asemenea dezbateri sunt esentiale".

UPDATE 16:21 Presedintele le-a propus partidelor sa isi schimbe unele practici si sa introduca criterii de integritate.

"Sunt preocupat de modul in care functioneaza ansamblul acestui tip, dar vreau sa transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei functionari haotice, dezordonate, in care fiecare institutie are agenda proprie. Exista o agenda nationala". "Puterile statului nu sunt in competitie una cu alta. Romania trebuie sa se miste inainte in ansamblul ei".

UPDATE 16:18 Seful statului a vorbit despre practici incorecte in campaniile electorale de pana acum si despre masuri "cu iz electoral".

"in 2016 aveti marea sansa de a face lucrurile altfel", le-a transmis el parlamentarilore. "Va propun un altfel de an electoral, care sa nu fie populist."

"Va invit sa asumam impreuna cateva mize majore pentru 2016: inceputul recastigarii increderii in politica, functionarea institutiilor, continuarea eforturilor in domenii in care Romania a facut progrese, constructia in domeniul marilor sisteme publice".

UPDATE 16:14 Discursul presedintelui a inceput.

UPDATE 16:10 Seful statului a ajuns la ora anuntata in Parlament, insa senatorii si deputatii inca intarzie.

Seful statului a transmis saptamana trecuta o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu si Valeriu Zgonea, in care a cerut sa adreseze Parlamentului un mesaj pe 22 februarie, iar conducerea Legislativului a aprobat solicitarea.

"S-a decis ca luni dupa-amiaza, la ora 16:00, conform solicitarii presedintelui, sa organizam o sesiune comuna a celor doua Camere. Presedintele Iohannis doreste sa se adreseze Parlamentului", a declarat miercurea trecuta presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

El a spus ca temele care vor fi abordate sunt de politica interna, "cele mentionate in scrisoarea presedintelui".

Este primul mesaj care va fi adresat de presedintele Klaus Iohannis in acest an.

Seful statului s-a adresat de cinci ori Parlamentului de la castigarea alegerilor.