PNL vrea mai mulți reprezentanți pentru Diaspora în Parlament. Ce măsuri se vor lua

Ultima actualizare: 26-01-2020 20:17

Parlamentarii care reprezintă Diaspora ar putea fi de trei ori mai mulți. PNL vrea să reducă numărul aleșilor din județele mai mici, și să încline balanța spre cei care îi reprezintă pe românii din străinătate.

În acest moment, în Parlament, sunt doar 4 deputați și doi senatori de Diaspora, care ar trebui să propună legi pentru peste 5 milioane de români care trăiesc în alte țări, număr estimat în ultimul raport al Guvernului.

La ultimele alegeri, românii din străinătate s-au mobilizat exemplar şi 944 de mii dintre ei au votat la secţiile din Diaspora, aproape la fel de mulţi ca în Capitală.

În afara ţării, cei mai mulți români au votat în Italia, peste 190 de mii, urmați de cei din Marea Britanie, Germania şi Spania. Votul masiv a arătat dorinţa acestor romani de a fi reprezentaţi în ţară.

În acest moment, în Parlamentul României, Diaspora este reprezentată de 2 senatori şi 4 deputaţi, tot atâţia cât au cele mai mai mici judeţe din ţară, cum ar fi Covasna, Giurgiu sau Ialomiţa.

Asta în condiţiile în care, ultimul raport la ministerului românilor de pretutindeni a arătat că în diaspora sunt 5,6 milioane de români, un număr de oameni care ar putea fi lejer comparat cu populaţia totală a unei ţări precum Finlanda.

Cei de la PNL spun că vor să tripleze numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora, însă fără să mărească numărul total de senatori şi deputaţi.

Rareş Bogdan, primvicepresedinte PNL: „Eu v-am vorbit la un moment dat depre o rafală de asumări probabil va fi asumare, poate va fi ordonanţă, cert este ca la aceste alegeri, numărul parlamentarilor din Diaspora va creşte 100%".

Andrei Pop, deputat PSD: „PSD nu se opune creşterii numărului de parlamentari din diaspora dar atragem atenţia că trebuie făcut cu dezbatere parlamentară."

O schimbare rapidă este susţinută totuşi de cei de la USR, care au în Parlament proiecte depuse pentru a rezolva această problemă.

Nicolae Daniel Popescu, deputat USR: „Am primit semnale foarte ferme din partea românilor din străinătate că trebuie să facem ceva privind reprezentarea lor în Parlamentul României."

Nici triplarea parlamentarilor nu ar fi de ajuns, spun reprezentanţii Diasporei.

Daniel Oprican, Asociaţia Diaspora Unită Ajuta România: „Propunerile care se fac acum sunt deja datate, deci noi trebuia să avem deja numărul ăsta de parlamentari. Trebuie să reglăm legea, să recunoaştem dimensiunea Diasporei, şi nu numai la alegeri sau când trimitem bani în ţară."

Reprezentanţii românilor din străinătate mai spun că îşi doresc doar parlamentari care au trăit cel puţin 10 ani în Diaspora şi le cunosc problemele.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO