Petre Daea are o nouă pildă: ”În afară de om, tot ce se mișcă e în agricultură”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
petre daea

"În afară de om, tot ce se mişcă este în agricultură." Iată noua pildă a ministrului Petre Daea, care s-a lăudat marți, în Camera Ceputaţilor, cu realizările din agricultură.

Daea se mândreşte cu producţiile record de anul acesta, chiar dacă nu a precizat că am avut noroc de ploaie suficientă la vremea potrivită şi nu de sisteme de irigaţii. Promite însă că în doi ani vor fi irigate două milioane de hectare, de cinci ori mai mult decât anul acesta.

De la bun început ministrul a ţinut să sublinieze cât de important este sectorul agricol.

În afară de om, tot ce se mişcă e în agricultură. De la insectă până la vacă, de la râmă până la porc, de la orice altă specie până la altă specie ... exact, de la orice buruiană la orice plantă. Și... această complexitate te obligă de multe ori să lași la o parte probleme în prezentare, probleme care suscită interes, motiv pentru care v-aș ruga să-mi îngăduiți să mă completeze colegii și apoi vă stau la dispoziție cu orice întrebare și stăm aici cât doriți dumneavoastră pentru a vă răspunde la întrebările pe care le veți pune, în așa fel încât să socotim că astăzi am venit la un bilanț în fața comisiilor de specialitate, pentru a spune ce-am făcut și respectând atributul dumneavoastră constituțional de control pe care toți trebuie să-l respectăm, iar în ceea ce mă privește mă simt onorat să mă adresez dumneavoastră astăzi”, le-a spus Daea parlamentarilor din Comisiile de Agricultură.

Petre Daea promite că până în 2020 în România vor fi irigate 2 milioane de hectare de teren agricol. Anul acesta au fost udate doar 5% din cele cultivate, adică mai puţin de 500 de mii din totalul 10 milioane.

Petre Daea: "Investiţia este .... mare, obiectivele sunt numeroase, punctele de lucru de asemenea, motiv pt care ne-am programat în aşa fel activitatea de execuţie încât să le coordonăm şi să asigurăm şi apă, în acelaşi timp. "

Încă din vară Petre Daea şi Liviu Dragnea se lăudau reciproc pentru recoltele bogate, iar agricultorii mulţumeau cerului pentru ploaie.

Aşadar vom da nu mai puţin de un miliard de euro pentru irigaţii, iar fermierii vor primi apa gratuit. Rămâne de văzut ce recolte ar putea avea România atunci dacă ministrul susţine că cele din acest an sunt fabuloase.

În 1989 România avea un sistem de irigaţii întins pe 3 milioane de hectare, mai mult de o treime din suprafaţa agricolă, o suprafaţă impresionantă având în vedere că astăzi italienii au sisteme de irigaţii pentru 1 milion 800 de mii de hectare, iar spaniolii au reuşit să ajungă la 3 milioane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO