Organizaţii civice cer şefului DIICOT verificarea afirmaţilor lui Dragnea privind tentativa de omor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 23 August 2018 20:29
Categorie: Politic
Liviu Dragnea

Mai multe organizaţii civice cer procurorului-şef al DIICOT verificarea afirmaţilor lui Liviu Dragnea referitoare la tentativa de omor.

Reprezentanții organizațiilor susțin că, în cazul acestei infracţiuni, nu este necesară plângerea prealabilă a părţii vătămate.

Semnatarii documentului afirmă că este de notorietate faptul că nu-l simpatizează pe preşedintele Camerei Deputaţilor pe care-l suspectează de corupţie, dar, dacă afirmaţiile acestuia nu sunt ”o fabricaţie politicianistă de prost gust”, este un atac terorist la adresa României.

Mai multe organizaţii civice au transmis, joi, procurorului şef al DIICOT un document intitulat ”Denunţ privind tentativa de atentat împotriva Preşedintelui Camerei Deputaţilor”, în care reiau afirmaţiile făcute de Liviu Dragnea la Antena 3 şi afirmă că, având în vedere importanţa funcţiei pe care acesta o ocupă, afirmaţiile trebuie verificate.

”Când discutăm de o persoană care prezidează camera inferioară a Parlamentului României, care are vocaţia de a asigura interimar şefia statului şi care reprezintă România în afaceri europene şi în relaţiile internaţionale, conform diferitor norme şi cutume aplicabile în materie de diplomaţie parlamentară (...) nu putem lăsa strict la latitudinea domnului Liviu Dragnea dacă depune sau nu plângere penală.

Domnia sa reclamă, oricum, o tentativă de omor faptă care urmărirea penală nu se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate”, se arată în document.

Semnatarii acestuia precizează că, deşi nu-l simpatizează pe Liviu Dragnnea, ceea ce a reclamat este grav şi trebuie verificat.

”Este un fapt de notorietate că organizaţiile şi grupurile civice pe care le reprezentăm nu îl simpatizează pe domnul Liviu Dragnea.

Dimpotrivă, încă din ianuarie 2017 ne opunem cu consecvenţă politicilor în materie de legislaţie penală şi de legislaţie a justiţiei pe care le promovează domnia sa şi cu ceilalţi membri ai coaliţiei majoritare din Parlamentul României, îl suspendăm de numeroase acte de corupţie şi, de asemenea, de a fi direct responsabil ca instigator pentru represiunea brutală a adunării de protest de la Bucureşti din 10 august 2018.

Dar, aici nu discutăm de domnul Liviu Dragnea, ci de o potenţială ameninţare şi chiar de o presupusă tentativă de atentat la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor, deci de un atac terorist la adresa României”, se mai arată în document.

Organizaţiile cer începerea urmăririi penale in rem pentru comiterea faptei de ”atentat care pune în pericol siguranţa naţională, rămasă în faţa de tentativă, comisă în participaţie penală de către mai mulţi cetăţeni străini”.

” De asemenea, vă solicităm să apreciaţi în ce măsură domnul Liviu Dragnea şi alte persoane care au avut cunoştinţă despre cele întâmplate în mod direct sau de la domnia sa precum domnişoara Irina Tănase sunt pasibile de a fi săvârşit fapta de nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale”, mai spun organizaţiile semnatare.

Aceştia atrag atenţia că este vorba doar îîn subsidiar de persoana Liviu Dragnea, victima presupusului atentat, fiind vorva, în principal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor ”vizat de un atentat cu motivaţie politică”, scrie News.ro.

”Domnia sa trebuia să sesizeze autorităţile competente, tocmai ca efect al răspunderilor ce revin în virtutea înalte demnităţi pe care o exercită în statul român şi, cu atât mai mult, obligaţia de a informa organele competente revenea terţelor persoane care au avut cunoştinţă de conspiraţie care la vizată Preşedintele Camerei Deputaţilor.

Vă solicităm, aşadar, să luaţi măsurile care se impun pentru confirmarea că faptele reclamate în interviurile realizate de postul Antena 3 cu domnul Liviu Dragnea chiar s-au întâmplat şi nu avem de-a face cu o fabricaţie politicianistă de prost gust, pentru stabilirea detaliată a tuturor activităţilor infracţionale semnalate precum şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor autorilor instigatori lor şi complicilor”, se mai arată în documentul semnat de Asociaţia România Vie, Asociaţia Aradul Civic, Corupţia ucide, #Rezistenţa, Ştafeta Steagului Uniunii Europene şi Vedem Just.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, marţi seara, la Antena 3, că în aprilie 2017 a fost o tentivă de ucidere a sa, spunând că au fost patru străini care au stat trei săptămâni aici, plătiţi de ”un om foarte celebru din lume”. Dragnea a declarat că ştie că a fost şi o anchetă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Liviu Dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Ambasada Suediei, poveste despre cum era să fie asasinat un rege, în 1792
Ambasada Suediei, poveste despre cum era să fie asasinat un rege, în 1792
Mesajul postat de Athenee Palace, după ce Dragnea a afirmat că aici s-au cazat „asasinii săi”
Mesajul postat de Athenee Palace, după ce Dragnea a afirmat că aici s-au cazat „asasinii săi”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Traian Basescu
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”
PNL cere sesiune parlamentară extraordinară, pentru abrogarea ”ordonanței lăcomiei”
Klaus Iohannis, alături de liderii Europei, Merkel și Macron. Ceremonie în Germania
Guvernul aprobă înființarea orchestrei UE. Dăncilă: M-am implicat
Klaus Iohannis Cotroceni
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor
Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
Băsescu: Brexitul se amână până în 2020. S-a făcut primul pas pentru rămânerea UK în UE
Orban, replică pentru preşedinta CSM: Nu eu sunt cel care afectează independenţa justiţiei
Cioloş: Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte legea recursului compensatoriu
Ponta: Vor mai veni deputaţi de la PSD la Pro România