Ordonanța anunțată de Tudorel Toader este considerată un nou atac la independența justiției

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că pregătește o Ordonanță de Urgență pentru revizuirea unor condamnări penale definitive! 

Potrivit acestuia, ar fi vorba despre toate deciziile date de instanțele din România, în dosare bazate pe interceptări sau protocoale încheiate între procurori și SRI.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu salută ideea ministrului, însă un membru CSM atrage atenția că o astfel de ordonanță ar fi neconstituțională. Iar opoziția îl acuză pe Toader că pune la cale un mecanism prin care golește de conținut unele dosare penale, mai ales pe cele de corupție ale politicienilor.

Ministrul Justiției a anunțat că, la finalul vacanței parlamentare, le pregătește o surpriză plăcută celor condamnați definitiv. Tudorel Toader lucrează deja la o Ordonanță de Urgență care să le dea acestora dreptul să ceară revizuirea deciziei judecătorești, dacă la dosar au fost interceptări în baza protocoalelor cu SRI, potrivit AGERPRES, care citează Antena 3.

"Ordonanţa va dispune posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente. Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă".

Citește și
Raluca Pruna
Raluca Prună: Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Iar ca argument, ministrul a adus în discuție o decizie din 2016 a Curțîi Constituționale prin care a fost interzisă folosirea interceptărilor SRI în dosarele penale de corupție.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu susțin demersul lui Tudorel Toader și critică dur protocoalele dintre procurori și SRI. Numai că acestea sunt legale, câtă vreme nicio instanță nu le-a declarat în afară legii.

Horațius Dumbravă, fost președinte CSM: "Există o verificare amplă a tuturor acestor protocoale. O astfel de revizuire ar afecta nu numai cauzele de corupție, mă refer la traficul de droguri de persoane, violuri chiar omoruri care au fost identificate, ca urmare a interceptărilor declarate neconstituționale în 2016. Ce facem cu aceste cauze?"

Ba mai mult, judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM susține că nu pot fi introduse noi cai de atac nici de către Parlament, dar nici de către Guvern prin ordonanțe de urgență. Iar afirmația este susținută prin decizia CCR nr. 377 din 2017.

Bogdan Mateescu, membru CSM: "Legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată."

Opoziția parlamentară îl acuză, însă, pe ministru că vrea să îi salveze pe unii politicieni de condamnări.

Ludovic Orban, președintele PNL: "Este revoltător că acest Guvern în loc să se ocupe de respectarea promisiunilor electorale , transformă instituțiile statului într-un instrument de scăpare de pușcărie a lui Liviu Dragnea și a altori lideri PSD certați cu legea care au fost condamnați. Și face lucrul asta într-un mod evident neconstituțional și abuziv."

Dan Barna, președintele USR: "Ceea ce încearcă acum domnul Toader în beneficiul domnului Dragnea și a celorlalți infractori din statul român, mulți dintre ei în funcții publice, este să inventeze un mecanism, un instrument prin care o hotărâre judecătorească definitivă, dosarul ei să fie golită de probe , astfel încât persoanele infractorii respectivi să devină brusc cetățeni decenți".

Iar politologul Cristian Pârvulescu vede în demersul anunțat de Tudorel Toader un nou atac la independența justiției de la noi.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Este evident că linia politică pe care se situeză din ce în ce mai clar domnul Tudorel Toader este iliberala care încearcă să limiteze independența justiției . Și s-a văzut foarte clar prin procedurile pe care le-a făcut prin numirea unui nou șef la DNA și acum prin a modifica legislația, astfel încât să permită condamnaților să aibă dreptul la o rejudecare a procesului și eventual la înlăturarea probelor, probe care nu sunt neadevărate , dar care ar fi fost obținute prin mandate de siguranță națională".

Dacă liderii Coaliției PSD-ALDE vor susține până la capăt o astfel de Ordonanță, actul normativ ar putea fi adoptat de Guvern la finalul lunii august sau în luna septembrie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Macovei: Toader calcă România în picioare ca să-i scape pe condamnaţii definitiv din politică
Macovei: Toader calcă România în picioare ca să-i scape pe condamnaţii definitiv din politică

Europarlamentarul Monica Macovei susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, "calcă în picioare" România şi statul de drept ca "să scape condamnaţii definitiv din politică".

Raluca Prună: Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG
Raluca Prună: Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, afirmă că revizuirea condamnărilor “pe bază de interceptări sau protocoale” ar trebui făcută nu prin OUG, așa cum a anunțat ministrul Tudorel Toader, ci printr-o decizie a unei instanțe.

Orban, despre ordonanţa propusă de Tudorel Toader:
Orban, despre ordonanţa propusă de Tudorel Toader: "Se aşează de partea infractorilor"

Liderul PNL atacă ordonanţa de urgenţă propusă de ministrul Justiţiei prin care ar urma să fie revizuite sentinţele date în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale.

Majoritatea PSD-ALDE va susţine Ordonanţa propusă de Tudorel Toader.
Majoritatea PSD-ALDE va susţine Ordonanţa propusă de Tudorel Toader. "Este tobă de carte"

Propunerea de OUG privind revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale este susţinută şi de majoritatea parlamentară, afirmă Codrin Ştefănescu.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.