Nadlac "televijăn". Primaria face televiziune pe internet, desi localnicii "nu prea au calculatoare"

23-04-2012 17:01


Nadlac TV

Primaria Nadlac, oras cu aproximativ 7.000 de locuitori, isi face o televiziune pe internet, pe care o va promova prin pliante si din poarta in poarta.

Multi localnici spun insa ca nu au computere, in timp ce primarul este convins de reusita, indemnand batranii sa invete sa deschida calculatoarele. In urma unui proiect depus in 2011 pentru o televiziune pe Internet, Primaria Nadlac, condusa de Vasile Ciceac (PDL), a obtinut, in februarie, o finantare europeana de 48.255 de euro, prin programul "HURO 2007 – 2013", la care se adauga o contributie de la bugetul local de 965 de euro, adica doi la suta din proiect, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"TV Nadlac" are deja platforma online realizata, insa nu este accesibila publicului pana la lansarea din 15 mai. In timp ce primarul se mandreste cu proiectul, afirmand ca "orasul avea nevoie de o televiziune care sa ofere prompt informatii de interes public", multi localnici spun ca nu au computer.

"Nu este de niciun folos daca e pe Internet. Tineretul a plecat din tara, poate ei daca s-ar fi uitat, ca pe aici nu multi au computere", spune un localnic, Pavel Bagyinszki.

In schimb, Vasile Butarita, care detine un atelier de reparatii electrocasnice, spune ca el ar vrea sa isi faca reclama la viitorul post de televiziune, ca sa nu mai tipareasca pliante, insa o problema ar i faptul ca aceasta este doar pe internet. "Eu sunt meserias si mi-ar prinde bine reclama, ca sa nu mai tiparesc fluturasi si sa bag la oameni in posta. Am avut si patiserie, dar nu a mers. Poate daca aveam reclama… Daca e doar pe Internet (televiziunea – n.r.), nu stiu cati s-or pricepe, poate era mai bine sa ne vedem la televizor, ca noi asa stim”, a spus localnicul.

Anca Perti, o alta localnica, ar vrea sa vada la "TV Nadlac" emisiuni cu muzica populara si reportaje despre fermieri. "Noi muncim pamantul, nu avem vreme de televizor. Daca vor sa faca televiziune, sa bage si reportaje cu taranii si sa mai aflam cum sa gasim samanta ieftina si tractoare sa ne are cand avem nevoie. Duminica m-as uita la muzica populara, dar numai daca vine baiatul cel mare acasa, ca el are computer din acela precum o carte (laptop – n.r.)", a spus femeia, in varsa de 51 de ani.

Primarul Vasile Ciceac se declara pregatit sa satisfaca toate cerintele si gusturile. "Am angajat de o saptamana primul reporter. Vom face reportaje pe placul tuturor si eu cred ca, indiferent de varsta, nadlacanii se vor uita. Eu stiu ca foarte multi au computere in orasul nostru. Batranii pot invata si ei sa deschida computerul ca sa vada ce se intampla la noi in oras", spune edilul.

El este increzator ca televiziunea va deveni cunoscuta in Nadlac dupa ce va fi facuta o campanie de promovare si vor exista chiar dezbateri publice.

"Conform normelor europene, in contractul de finantare este specificat ca nu pot fi difuzate informatii cu caracter politic", a declarat Vasile Ciceac, care candideaza pentru un nou mandat de primar.

Studioul postului tv local se afla in sediul Primariei, iar de continut se vor ocupa doi reporteri, doar unul fiind angajat in acest moment, cu un salariu de 800 de lei.

Orasul Nadlac are o populatie de 7.345 de locuitori, din care jumatate sunt de etnie slovaca, aici traind cea mai numeroasa comunitate de slovaci din Romania. Bugetul pe anul in curs al orasului este de aproximativ 12 milioane de lei.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO