Merkel a discutat la telefon cu Basescu: Este inacceptabila incalcarea statului de drept in Romania

Dată publicare: 09-07-2012 15:30
Dată actualizare: 24-10-2012 03:12


Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii, relateaza Bloomberg.

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu n-a ratat nici el ocazia sa puncteze in razboiul politic cu USL.

"Abuzurile inimaginabile ale puterii constatate de cancelariile statelor partenere şi prietene vor duce într-un termen scurt la izolarea Romaniei in plan international", a declarat Razvan Ungureanu pentru Mediafax.

16:50 Presidency.ro raspunde acuzatiilor venit din partea USL: "presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu a solicitat nicio convorbire pe subiectul situatiei actuale din Romania niciunui sef de stat sau de guvern"

16:40 Vicepresedintele Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, in debutul sedintei Comitetului Executiv al PSD, ca presedintele Traian Basescu a fost cel care l-a sunat pe cancelarul german, Angela Merkel, si s-a "milogit de ea".

16:30 Cancelarul Angela Merkel a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca va fi cazul, sa "traga concluziile necesare" privind Romania, potrivit declaratiei, de luni, a lui Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german.
"Uniunea Europeana se sprijina pe idealuri comune: toate guvernele trebuie sa le respecte, inclusiv cel roman.

Cancelarul a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca este cazul, in a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discutiile planificate pentru aceasta saptamana cu premierul Victor Ponta", se arata in comunicatul de presa cu declaratia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii.

Merkel a discutat, luni, la telefon cu presedintele roman Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german, relateaza Bloomberg.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta.

"Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizari.

Saptamana trecuta, in doar patru zile, in Romania au fost schimbate atributiile Curtii Constitutionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbati rapid si controversat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a fost depusa si citita cererea de suspendare a sefului statului si a fost modificata Legea referendumului, astfel incat presedintele poate fi demis de 50% plus unu din numarul celor care vin la vot.

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte, vineri seara, de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". El a atacat decizia la CC, mentionand ca face acest lucru pentru a epuiza si ultima cale de atac.


VIDEO PROTVPLUS.RO