Suspendarea, trecuta pe linie moarta de PSD. Victor Ponta: Trebuie analizate efectele si implicatiile unei astfel de actiuni

Dată publicare: 09-09-2014 13:26
Dată actualizare: 12-09-2014 07:10


Traian Basescu si Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca asuma, in calitate de prim-ministru si candidat la Presedintie, responsabilitatea evaluarii tuturor efectelor si implicatiilor actiunii de suspendare din functie a sefului statului.

Suspendarea presedintelui - si in acest moment si in orice moment - presupune o procedura constitutional-juridica si politica si presupune niste implicatii interne si internationale. Din acest punct de vedere, pot sa trec peste ceea ce simt in acest moment, si anume faptul ca orice zi fara Traian Basescu presedinte e un act de dreptate la adresa romanilor si pot sa asum responsabilitatea, ca prim-ministru si candidat la Presedintie, a evaluarii tuturor rezultatelor, efectelor, implicatiilor unei asemenea actiuni”, a precizat Ponta.

El a aratat ca PSD nu a luat inca o decizie politica in privinta suspendarii presedintelui Basescu. ”O sa discutam in cadrul PSD, o sa facem o analiza responsabila si vom lua o decizie”, a spus Ponta.

El a aratat ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, l-a informat asupra demersului sau privind suspendarea sefului statului. ”Cred ca intentia principala a domnului Tariceanu a fost de a trage un semnal asupra faptului ca Traian Basescu, daca incalca Constitutia, nu poate sa fie scuzat doar pentru ca mai are putin din mandat”, a spus Ponta, care a mentionat ca PSD va analiza argumentele lui Tariceanu in privinta suspendarii.

Intrebat daca se teme PSD ca va pierde in campania electorala daca va demara suspendarea lui Traian Basescu, Ponta a raspuns: ”Nici vorba, de ce sa prierdem? Toti cei care ne voteaza pe noi ne voteaza stiind ca suntem impotriva domnului Basescu”. Ponta a mai spus ca nu a discutat cu ambasadele, intrucat nu e niciun fel de procedura inceputa si nu exista niciun fel de legatura a Guvernului.

Dragnea: Basescu ar trebui suspendat maine, dar trebuie sa ne intrebam daca are sens

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marti, ca, din punctul sau de vedere, Traian Basescu ar trebui "suspendat maine", precizand insa ca un demers de suspendare la final de mandat al actualului presedinte nu ar avea rost.

In plus, suspendarea l-ar aduce pe seful statului din nou in actualitatea politica.

Liviu Dragnea a prezentat mai multe argumente impotriva suspendarii, precizand ca cei care o initiaza trebuie sa se intrebe daca actiunea are rost. Dragnea a spus ca o suspendare l-ar transforma pe Basescu in actor politic de prim plan in campanie, iar el nu isi doreste acest lucru.

Dragnea a mentionat insa ca, din punctul lui de vedere, Traian Basescu ar trebui suspendat "maine", la cum s-a comportat presedintele, dar trebuie tinut cont de consecintele pe care le-ar avea un astfel de demers.

El afirma si luni seara, referindu-se la suspendarea lui Traian Basescu, ca varianta ca social-democratii sa se trezeasca impartind martisoare, in timp ce Basescu ar fi inca presedinte, iar Victor Ponta -ales intre timp sef al statului- ar sta pe tusa, nu este imposibila.

El a spus ca nu vede niciun castig politic din actiunea de suspendare a lui Traian Basescu si a facut apel la ratiune in ceea ce-i priveste pe social-democrati. "Eu nu vad niciun castig politic. Trebuie sa vedem daca nu tulburam mai mult apele si il ajutam pe Traian Basescu", a spus Dragnea.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO