Klaus Iohannis ii raspunde lui Traian Basescu: "Eu vreau sa schimb sistemul, nu sa-l ingenunchez"

Dată publicare: 11-09-2014 08:42
Dată actualizare: 14-09-2014 07:12


Klaus Iohannis

 Liderul PNL, Klaus Iohannis, afirma ca, spre deosebire de alti politicieni, care "vor doar sa guverneze pentru gastile lor", el nu-si doreste sa "ingenuncheze sistemul", ci sa il schimbe si sa schimbe "felul de a se face politica".

Klaus Iohannis, care este candidatul la Presedintie al ACL, a facut referire la declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit careia a "ingenuncheat sistemul".

"Am citit cu neplacuta surprindere ca un politician din Romania sustine ca a ingenuncheat sistemul. Pai, asta-i foarte rau. Daca a ingenuncheat sistemul inseamna ca nu a schimbat nimic la el, doar l-a facut sa nu ingenuncheze pe o parte, ci pe alta parte. Si atunci ce am facut? Nu am rezolvat nimic! Este unul dintre motivele pentru care eu vreau sa schimb sistemul, nu sa-l ingenunchez, eu vreau sa-l schimb ca sa functioneze mai bine, dar mai bine pentru oameni. Acest sistem, in special sistemul politic, trebuie sa-l schimbam si eu vreau sa fiu presedintele Romaniei pentru a schimba felul in care se face politica in Romania", a spus Klaus Iohannis.

El a afirmat ca isi doreste ca in societate sa existe discutii serioase, despre temele importante, nu scandaluri fara miza. "Vreau mai putina galagie si mai multa aplecare spre probleme, mai putin spectacol si mai multe solutii pentru oameni", a adaugat Iohannis.

El a sustinut ca s-a implicat in politica nationala pentru ca isi doreste ca "Romania sa fie o tara prospera si puternica", spre deosebire de cei care guverneaza pentru interese personale sau de grup. "Eu vreau o tara care sa functioneze, imi doresc ca Romania sa fie prospera si puternica, pentru asta m-am implicat in politica nationala. Altii vor doar sa guverneze pentru ei, pentru gastile lor, pentru baronii lor, pentru neamurile lor", a spus presedintele PNL.

Intrebat ulterior, intr-o conferinta de presa, ce va face, concret, pentru a schimba sistemul, Klaus Iohannis a raspuns ca sunt "foarte multi pasi de facut" si ca schimbarile nu le poate face nici singur, nici peste noapte.

"Sunt foarte multi pasi care trebuie facuti si este clar ca transformarile nu se vor produce nici intr-un an, nici in doi, nici in cinci, in zece poate, iar transformarile trebuie sa fie in profunzime si de substanta. Trebuie sa schimbam felul in care se face politica, sa fim aplecati spre probleme, nu spre scandal, sa facem sa dispara multimea de falii deschise in societate in ultimii zece ani, sa aducem iarasi oamenii impreuna sa caute si sa gaseasca solutii, sa rediscutam marile probleme ale Romaniei - sistemul de educatie, de sanatate, de pensii... Aceste lucruri trebuie readuse in dezbaterea politica autentica, sa nu mai mimam dialogul", a spus Iohannis.

El a adaugat ca acesta este motivul pentru care isi doreste, de asemenea, ca in urmatorii zece ani sa existe o guvernare de dreapta si o majoritate parlamentara de dreapta in Romania. "Este exact motivul pentru care eu doresc sa avem un guvern de dreapta si o majoritate de dreapta, si atunci aceste lucruri in zece ani se pot rezolva", a conchis el.

La intalnirea de la Oradea a participat si presedintele PDL, Vasile Blaga, care i-a criticat pe "tinerii PSD-isti". "Tinerii PSD-isti, Ponta, care mai vreti dumneavoastra, sova, sunt mai rai decat vechii PSD-isti, decat Ion Iliescu. Nu ne-am inteles niciodata cu Ion Iliescu, de-aceea ne-am si rupt in '91, dar nu i-a trecut prin cap domnului Iliescu sa si-o duca pe doamna Nina europarlamentar la Bruxelles, sa-si puna socrul seful senatorilor PSD, sa-si puna finul ministru al Justitiei, sa-si puna nasul ministru de Interne", a afirmat Blaga.

Presedintele Traian Basescu a spus, sambata seara, ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu l-a protejat si care l-a infrant pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa ingenuncheze acest sistem.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO