Alina Gorghiu, dupa intalnirea cu premierul: "PNL il va propune pe Dacian Ciolos ca prim-ministru, in viitorul Guvern"

24-10-2016 12:09

Alina Gorghiu, Dacian Ciolos

Dacian Ciolos este propunerea PNL pentru un nou mandat de premier. Cu o conditie: ca liberalii sa castige alegerile parlamentare.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Decizia a fost luata in unanimitate de conducerea partidului, dar nu inainte ca Alina Gorghiu sa discute cu prim-ministrul, la Palatul Victoria.

Pe de alta parte, pe listele de candidati ale liberalilor, finalizate astazi, se regasesc multe nume noi. Cap lista la Senat este renumitul neurochirurg Leon Dănăilă.

Alina Gorghiu a discutat dimineata cu Dacian Ciolos despre viitorul politic al premierului. La pranz, a venit si anuntul oficial.

"Trebuie sa fac niste precizari. Nu se inscrie in niciun partid politic. Domnia sa a ales sa ramana acea persoana care isi respecta angajamentele pana la finalizarea mandatului, lucru care nu ne incurca. Da, nu mai are mult. Nu ne incurca, nu ne deranjeaza, ba dimpotriva, suntem perfect de acord ca are obligatia sa-si respecte cuvantul pana la finalizarea mandatului sau de prim-ministru, asa cum si-a asumat la inceputul acestui mandat." - a declarat Alina Gorghiu.

Presedintele PNL a mai precizat ca, din punctul de vedere al prevederilor statutului partidului nu exista probleme privind desemnarea in functia de premier a unei persoane care NU este liberal.

"De altfel, in statutul Partidului National Liberal nu exista niciun impediment in a desemna ca si candidat pentru pozitia de prim-ministru pentru PNL o persoana care nu este membru al Partidului National Liberal. Nu se stie ce va rezerva viitorul, dar nu este o problema statutara aceasta desemnare, ba dimpotriva, este in spiritul si in litera dispozitiilor din statutul PNL" - a spus Gorghiu.

Ea a mai precizat ca nu a discutat cu Ciolos despre o prezenta a acestuia la mitingul liberalilor care ar urma sa aiba loc pe 5 noiembrie, dar nu exclude aceasta posibilitate. Gorghiu a precizat totodata ca nu a discutat cu Dacian Ciolos in legatura cu participarea acestuia la campania electorala.

"Singura premisa de la care am pornit si noi si domnia sa a fost aceea de a respecta platforma 'Romania 100', impreuna cu programul de guvernare al PNL. Cata vreme cele doua sunt perfect compatibile si regasiti acele principii corecte ca stau la baza programului de guvernare toata lumea a fost multumita si impacata", a afirmat presedintele PNL.

Alina Gorghiu sustine ca a stabilit cu Dacian Ciolos ca programul de guvernare al PNL sa contina elemente comune cu platforma Romania 100, lansata recent de premier. Tot in sedinta de astazi au fost finalizate listele pentru parlamentare.

Alina Gorghiu, presedintele PNL: "Avem un procent de 60 la suta de oameni noi pe aceste liste. Sunt oameni asupra carora nu planeaza suspiciuni de coruptie".

Niciunul dintre membrii cabinetului Ciolos nu se regaseste printre candidati.

Surpriza pe care mizeaza PNL este renumitul neurochirurg Leon Danaila. In varsta de 83 de ani, academicianul care a publicat 54 de carti si a infiintat prima sectie de neurochirurgie vasculara din Romania va fi primul pe lista de la Senat.

Promisiunile tehnocratului Dacian Ciolos

Pe 17 octombrie, Dacian Ciolos a lansat o platforma de guvernare, cu numele Romania 100.

Premierul a reamintit atunci ca a promis ca nu va candida la alegerile parlamentare si a spus ca decizia sa "ramane ferma".

"Mandatul de premier pe care l-am preluat in noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politica si economica a tarii. Totodata, a avut rostul de a da partidelor politice ragazul necesar sa se reformeze, sa recastige increderea oamenilor, sa se deschida mai mult spre societate. Unele partide nu par sa fi mers pe aceasta cale.

Acest an de guvernare exceptionala, independenta politic, a fost pentru ele doar o forma de a trage de timp, pentru a lasa sa se domoleasca energiile descatusate de #Colectiv. In esenta, modul lor de a se raporta la oameni, la alegatori a ramas acelasi", a aratat prim-ministrul in documentul citat.

El a mai spus ca a dorit sa arate "ca Romania se poate guverna si altfel - cu onestitate, corectitudine, integritate" si a opinat ca "in Romania poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, in dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administratie profesionista si nu politizata".

"Asta am inceput sa fac in acest an. Nu totul a mers bine, dar am incercat sa corectam cu onestitate greselile facute. Dar, tocmai pentru ca acum am aceasta experienta, cred ca schimbarea poate sa continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare dupa alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat in baza unor principii asumate public, sustinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizatiile societatii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem ca aceasta schimbare e necesara", scrie Ciolos.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO