Frunda: Basescu nu ar risca sa fie suspendat a treia oara, nimeni in Europa NU l-ar mai apara

Gyorgy Frunda

Traian Basescu "nu ar risca sa fie suspendat a treia oara", pentru ca "nimeni din Europa nu l-ar mai apara", sustine senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Acesta nu crede ca seful statului va refuza sa-l desemneze pe Victor Ponta premier dupa alegeri daca USL castiga alegerile.

Frunda a spus, intr-un interviu pentru RFI, ca Traian Basescu "nu ar risca sa fie suspendat a treia oara", pentru ca "nimeni din Europa nu l-ar mai apara", "O asemenea suspendare ar fi absolut logica", afirma Frunda.

Gyorgy Frunda considera ca declaratia liderului PNL Crin Antonescu despre o noua suspendare a presedintelui este "din punct de vedere constitutional corecta".

"Potrivit prevederilor Constitutiei tarii, presedintele trebuie sa poarte discutii cu grupurile parlamentare si sa faca o propunere pentru functia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, daca un grup sau o alianta, si acest lucru este prevazut expres in Constitutie, are majoritatea absoluta in Parlament, deci mai mult de jumatate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, presedintele nu are alta solutie decat sa-l numeasca pe cel propus de catre grupul parlamentar respectiv. In situatia in care nu face acest lucru, presedintele isi incalca obligatiile constitutionale, are conduita neconstitutionala, care poate duce intr-adevar la suspendarea sa. Dar pentru acest lucru, cred ca ar fi nevoie inainte de modificarea legii referendumului, sa revenim pe plaja legala dinainte de martie sau aprilie 2012, cand presedintele putea fi suspendat cu jumatate plus unu din numarul voturilor celor care se prezinta la vot, nu cu jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor", a spus Frunda. Senatorul UDMR nu crede ca presedintele, care a fost suspendat in fiecare mandat, ar risca sa fie suspendat a treia oara.

Citește și
Victor Ponta
Ponta:"Participarea lui Basescu la Congres e in afara Constitutiei, dar sa-l suspendam pentru asta?"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Pentru o asemenea suspendare, nimeni din Europa nu l-ar mai apara. O asemenea suspendare ar fi absolut logica, ar fi in baza principiilor democratice si ale statului de drept ale UE, ale Romaniei. Nu cred ca presedintele republicii sa faca un asemenea gest si sa nu-l numeasca drept candidat la functia de premier pe cel propus de partidul care are mai mult de jumatate din locurile din Parlament. Ar fi o greseala de neiertat, de neexplicat! Nu cred ca ar face o asemenea greseala presedintele, ar fi o iesire din politica intr-un mod nedemn", a spus Frunda, potrivit caruia "o asemenea suspendare ar trece, dar important pentru linistea politica a tarii, pentru o viata politica normala, normal ar fi ca fiecare decident politic, partide parlamentare, majoritati parlamentare, presedinte in persoana, prim-ministru, Guvern, toti sa respecte Constitutia si atunci nu vom ajunge acolo".

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa de Pro TV, ca Traian Basescu va fi suspendat din nou, la sfarsitul acestui an, respectiv dupa alegerile parlamentare, daca nu il va numi premier pe Victor Ponta, in ipoteza in care USL castiga alegerile.

Antonescu a precizat ca nu crede ca acest lucru se va intampla si a mentionat ca o noua suspendare a lui Traian Basescu nu reprezinta un punct de program al USL, nici declarat, nici nedeclarat.

Intrebat de moderator daca exclude o noua suspendare a lui Traian Basescu in 2013, Antonescu a imaginat scenariul suspendarii chiar in 2012, in cazul in care Traian Basescu ar refuza sa ia act de vointa politica exprimata de electorat la alegerile parlamentare.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Dupa 20 de ani. Crin Antonescu:
Dupa 20 de ani. Crin Antonescu: "Daca Basescu nu-l numeste pe Ponta premier, declansam suspendarea"

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani" ca Traian Basescu va fi suspendat din nou, la sfarsitul acestui an, daca nu il va numi premier pe Victor Ponta, in ipoteza in care USL castiga alegerile.

Ponta:
Ponta:"Participarea lui Basescu la Congres e in afara Constitutiei, dar sa-l suspendam pentru asta?"

Presedintele PSD Victor Ponta a afirmat ca participarea presedintelui Traian Basescu la Congresul Partidului Popular European de la Bucuresti este "in afara Constitutiei", dar ca USL nu va declansa procedura de suspendare ca urmare a acestui fapt.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.