Dăncilă: ”Am solicitat sprijin pentru aderarea României la Schengen”. Reacția lui Mark Rutte

Viorica Dancila, Mark Rutte
gov.ro

Dăncilă i-a solicitat, miercuri, omologului olandez, Mark Rutte, sprijinul Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Premierul a subliniat că ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice de accedere şi că această temă nu trebuie legată de problematica Mecanismul de Cooperare şi Verificare, relatează Agerpres.

"Având în vedere că România îndeplineşte criteriile tehnice privind aderarea la spaţiul Schengen, fapt confirmat de către Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susţine România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în spaţiul Schengen şi că nu trebuie să legăm problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare de criteriile Schengen. În concluzie, în discuţia cu premierul Mark Rutte am subliniat potenţialul considerabil de dezvoltare în continuare a unei relaţii bilaterale dinamice în interesul cetăţenilor noştri. Nu vreau să vorbesc despre dispute politice interne, consider că acestea pot exista în toate statele membre ale UE. Important pentru mine este să aveţi încredere în capacitatea Executivului de la Bucureşti de a-şi îndeplini în mod corect mandatul, să avem relaţii bilaterale şi la nivel european cât mai bune", a afirmat Viorica Dăncilă în cadrul declaraţiilor comune susţinute la Palatul Victoria alături de premierul Regatului Ţărilor de Jos.

Prim-ministrul român a punctat că este prima vizită a unui premier olandez în România în ultimii 15 ani, iar dialogul a avut ca scop "extinderea relaţiilor bilaterale în domenii precum investiţiile, cercetarea şi dezvoltarea sau cooperarea în domeniul apărării".

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Olanda se numără printre primii investitori străini în România, iar prezenţa firmelor olandeze în ţara noastră este în continuă creştere. Am discutat despre modalităţile de consolidare a acestei cooperări şi de intensificarea schimburilor economice, agreând organizarea unui forum de afaceri. Am prezentat premierului olandez noul cadru investiţional din România, adoptarea legii achiziţiilor publice şi a legii parteneriatului public privat. Am discutat despre noi domenii de cooperare sectorială bilaterală, precum cercetare şi inovare, agricultură, apărare şi securitate. Totodată, cooperarea în domeniul industriei navale este un punct de referinţă pentru cooperarea noastră bilaterală", a mai declarat Dăncilă.

Şeful Executivului de la Bucureşti a adăugat că o altă temă de discuţie a vizat agenda europeană, în contextul în care România intră în linie dreaptă pentru preluarea şi exercitarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE în primul semestru al anului viitor.

"În această zi, când preşedintele Comisiei Europene a rostit discursul său despre starea Uniunii, este foarte potrivit să vorbim despre viitorul Europei. Discursul preşedintelui Comisiei Europene pune accentul pe rezultatele concrete obţinute de UE pentru cetăţeni, dar şi pe ceea ce avem de făcut, inclusiv în perspectiva Summitului de la Sibiu, pentru a răspunde provocărilor actuale. Propunerile prezentate astăzi vin în sprjinul consolidării, completării sau ajustării unor domenii în care deja s-au realizat progrese, precum uniunea securităţii, politica de azil şi migraţie. Susţinem obiectivele prioritare ale Comisiei pentru perioada următoare. Având în vedere că Preşedinţia României este cea care va închide Agenda strategică 2014-2019, considerăm necesară susţinerea din partea tuturor statelor membre a construcţiei europene consolidate. România se va implica şi pe viitor pe această cale, având în mod constant o poziţie proeuropeană", a spus Dăncilă.

Premierul român a punctat şi faptul că Olanda, membru fondator al UE, a deţinut de 12 ori Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene - cel mai recent, în prima jumătate a anului 2016.

"Prim-ministrul Mark Rutte şi guvernul său de atunci au exercitat pro-activ şi cu multă abilitate acest mandat, iar experienţa este bine-venită", a mai spus Dăncilă.

Ea a adăugat că un alt dosar discutat cu omologul olandez este cel privind negocierile pe marginea viitorului buget al UE.

"Unul dintre dosarele despre care am discutat se referă la negocierile pe marginea viitorului buget al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027. În acest context, am subliniat importanţa definirii unui buget echilibrat, care să susţină obiectivele Uniunii şi care să ofere o finanţare adecvată domeniilor care conduc la creştere şi convergenţă, răspunzând în acelaşi timp noilor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. De asemenea, am reiterat interesul României de a sprijini activ avansarea dosarelor europene vizând securitatea internă a Uniunii Europene", a mai afirmat Dăncilă.

Mark Rutte: Nu suntem de acord pe toate punctele, cum ar fi Schengen, dar suntem de acord pe multe chestiuni

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat miercuri că în urma discuţiilor cu autorităţile de la Bucureşti s-a căzut de acord asupra mai multor teme care vizează cooperarea bilaterală şi în cadrul UE, dar "nu pe toate punctele, cum este Schengen".

"Nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen, dar e adevărat că suntem de acord pe multe alte chestiuni. În primul rând, UE: proiectul european este foarte important, o piaţă puternică în care toate naţiunile să lucreze şi să lucrăm împreună pentru a putea furniza o securitate colectivă pentru toţi cetăţenii săi. Şi în timpul Preşedinţiei române (la Consiliul UE - n.r.) discuţiile se vor focusa pe Brexit, pe migraţie şi cred că Preşedinţia română va fi ţinută minte pentru multe motive, dar unul dintre cele mai importante va fi bugetul pe următorii cinci ani, proiectul pe următorii cinci ani. Deci, România îşi va pune însemnele în acest sens pe următorii cinci ani, moştenirea sa se va vedea foarte clar. Am încredere totală în Preşedinţia română şi Olanda va lucra constructiv întotdeauna cu România atunci când există probleme", a afirmat Mark Rutte la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de premierul român, Viorica Dăncilă.

Premierul olandez a menţionat că discuţiile au vizat, de asemenea, relaţiile bilaterale şi economice.

"Desigur, sunt un pic gelos pe situaţia României şi pentru provocările pe care le avea în momentul de faţă România şi, desigur, creşterea în schimburile comerciale dintre România şi Olanda este de 15%, mult mai mult decât creşterea economică chiar a României de 7%, atingând o valoare în cuantum de peste 5 miliarde de euro. Şi în primăvara anului 2019 vom organiza un nou forum de afaceri, Olanda şi România", a spus Rutte.

El a adăugat că o altă temă abordată a fost cooperarea în domeniul apărării.

"Desigur, nu ne-am concentrat doar pe cooperarea economică, dar avem o cooperare foarte bună pe domeniul apărării. De exemplu, noi cooperăm foarte bine cu România în domeniul militar, în speţă în cadrul NATO, şi, desigur, mobilitatea militară de care a dat dovadă România în acest sens a fost de bun augur pentru ambele naţiuni. Deci, o legătură puternică bilaterală, o cooperare foarte bună în cadrul UE şi o cooperare foarte puternică în cadrul NATO. Aştept nerăbdător viitorul nostru împreună!", a mai declarat Mark Rutte.

Premierul olandez s-a întâlnit miercuri şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că unele persoane care au avut funcții importante în administrația centrală a Bucureștiului ”ar trebui să fie azi în puşcărie”, „într-o ţară civilizată”.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.