Basescu: "Cea mai buna solutie e retragerea proiectului de lege Rosia Montana din Parlament."


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Luni 16 Septembrie 2013 18:08
Categorie: Stiri Politice

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, comentand proiectul Rosia Montana, ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul nu poate adopta legi care sa se refere la o anumita companie.

"CEA MAI BUNA SOLUTIE E RETRAGEREA PROIECTULUI ROSIA MONTANA DIN PARLAMENT"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca cea mai buna solutie este ca Guvernul sa retraga proiectul Rosia Montana din Parlament, mentionand ca premierul Victor Ponta trebuie sa renunte la "smecherie" si precizand ca liderul PNL Crin Antonescu stie ca legea este neconstitutionala.

El a spus ca doreste ca aceasta lege sa nu ajunga la promulgare.

Seful statului a mai spus ca va trimite legea la Curtea Constitutionala daca va ajunge la el.

Presedintele a mai spus ca cea mai buna solutie ar fi ca proiectul sa fie retras din Parlament de catre Guvern.

"Solutia corecta este sa retraga urgent proiectul de lege pentru ca riscul este tensionarea la maxim a societatii atata vreme cat proiectul este in Parlament", a spus Basescu.

El a mai declarat ca presedintele Senatului, care s-a grabit sa-si anunte pozitia, stie ca proiectul este neconstitutional.

"BNR AR PUTEA CUMPARA AUR DE LA ROSIA MONTANA"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune.

El a spus ca BNR si-ar putea mari rezerva cumparand aur extras la Rosia Montana.

Basescu a spus ca Banca Nationala ar putea emite moneda pentru acest aur.

"Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni. Si intr-un moment extrem de convenabil. La momentul in care BNR ar cumpara aur ar face emisiune de lei", a spus Basescu.

El a precizat ca daca aceasta cumparare de acest aur ar avea loc atunci cand Romania ar fi in zona Euro, atunci BNR ar putea emite Euro.

"A TRATA SUBIECTUL ROSIA MONTANA IN PARADIGMA "LOCURI DE MUNCA VS. CIANURI" E GRESIT"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a trata subiectul Rosia Montana in paradigma "locuri de munca vs.cianuri" este gresit, mentionand ca discutia ar trebui purtata din punct de vedere al respectarii legilor in vigoare si ca el nu si-a schimbat punctul de vedere pe acest subiect.

"Dincolo de bani europeni, din propriile noastre resurse putem relua exploatari metalifere", a spus Basescu.

El a mai spus ca decizia privind Rosia Montana trebuie luata in cadrul legislativ existent.

Presedintele a mentionat ca el nu si-a schimbat punctul de vedere legat de necesitatea dezvoltarii exploatarilor miniere, dar nu doreste sa se pronunte pentru a putea fi, pe viitor, mediator.

Potrivit presedintelui, a trata subiectul Rosia Montana in paradigma "locuri de munca vs.cianuri" este gresit si incomplet.

"CONSTITUTIA NU PERMITE CA PARLAMENTUL SA IA DECIZII PRIN LEGE LEGAT DE O COMPANIE"

Traian Basescu a adaugat ca premierul Ponta minte cand ii atribuie promulgarea legilor privatizarea Petrom.

"Constitutia nu permite ca Parlamentul sa ia decizii prin lege legat de o companie", a spus Basescu, mentionand ca din acest motiv a atentionat public Guvernul.

El a mentionat ca Victor Ponta a spus ca s-au mai facut privatizari prin lege: "Asa e, dar aici e vorba despre exploatarea unui zacamant", a adaugat Basescu.

El a mentionat ca aceste legi au fost promulgate de Ion Iliescu.

Basescu a spus ca fostul presedinte Iliescu nu a trimis legile care reglementau privatizarea Petrom la CC, adaugand ca acestea "cu certitudine ar fi fost respinse".

"Imi atribuie mie promulgarea acestor legi - o minciuna specifica premierului Ponta", a spus Basescu.

"RMGC I-A DAT LEGEA LUI SOVA, IAR ACESTA, PROFUND INCOMPETENT, I-A DAT-O SEFULUI SAU"

Presedintele Traian Basescu a declarat ca RMGC ia dat ministrului Dan Sova proiectul de lege aflat acum in Parlament, iar acesta, "profund incompetent", i l-a dat sefului sau, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul ca poate scapa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament.

Potrivit lui Basescu, ministrul Sova este "incompetent" si ar trebui sa "se duca departe".

Basescu a spus ca RMGC i-a dat legea lui Sova, iar acesta, profund incompetent, i-a dat-o sefului sau.

Presedintele a mai spus ca premierul, care este jurist, a dorit sa scape de responsabilitate si a spus ca proiectul este bun si l-a trimis la Parlament.

Basescu a spus ca Ponta incearca sa rezolve acest lucru utilizand metoda "Nastase-Iliescu", adica incercand sa se acopere prin legi.

"Numai ca Ponta este mai putin inteligent decat Nastase", a spus Basescu.

VIDEO PROTVPLUS.RO