Basescu: Romania vizeaza o autonomie a comunitatilor, nu una regionala

19-10-2010 00:00

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau ungar, Pal Schmitt, ca Romania nu vizeaza "o autonomie regionala, ci o autonomie a comunitatilor in raport cu guvernul central".

"Am sa indemn oamenii de aici (din Romania - n.r.) sa fie cetateni buni, sa respecte regulile, sa creasca copiii pentru ordine, sa fie platitori de impozite corecti si dupa aceea astfel de inlesniri, ca sa foloseasca limba aproape de inima lor, ca sa primeasca in unele teritorii, daca ne place cuvantul - autonomia", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Pal Schmitt.

Intrebat daca va exista intelegere in problema autonomiei teritoriale in Ardeal, seful statului ungar a precizat ca este o problema ce va fi abordata in discutiile bilaterale.

"Domnul Basescu a vorbit despre autonomie si a abordat din punct de vedere al subsidiaritatii. In conceptia domniei sale, este vorba de regiuni autonome care pot rezolva probleme, nu pe cai etnice (criterii etnice - n.r.). Eu am spus ca sunt zone unde traiesc maghiari si as dori sa se trateze si din acest punct de vedere, dar probabil ca intr-o perspectiva vom discuta pe tema asta. Noi am sprijini cu mare placere ca sa aiba un drept de autodeterminare mai mare in cele trei judete, dar desigur este o raspundere foarte mare. Nu este vorba numai de drepturi si libertati, ci este o raspundere foarte mare", a adaugat Schmitt.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO