Basescu: Ponta vrea sa faca ceva ilegal in CSAT cu CFR Marfa, nu pare strain de un aranjament murdar

Ultima actualizare: 01-08-2013 06:54
Traian Basescu, Victor Ponta

Traian Basescu sustine ca Victor Ponta cere CSAT sa incalce legea cu avizul pentru privatizarea CFR Marfa si ca nu pare a fi strain de un "aranjament murdar" in acest caz.

Presedintele a precizat ca premierul trebuie sa-si asume responsabilitatea, nu sa se limiteze la rolul de starleta de televiziune

"Nu poti sa ceri CSAT sa faca ceva ilegal. Victor Ponta pare a fi un premier fara respect pentru lege. El pur si simplu vrea ceva ilegal. Este ilegal ca CSAT sa valideze contracte de privatizare sau sa aprobe castigatori de licitatii. Nici macar nu exista un precedent in acest sens (...) De la Victor Ponta te poti astepta oricand la lucruri ilegale sau la situatii in care nu are curajul asumarii responsabilitatii functiei. Oriunde in aceasta lume, inclusiv in Romania, un prim-ministru nu se poate limita doar la rolul de starleta de televiziune. Uneori trebuie sa ia si decizii importante. Daca eram in locul domniei sale, sau daca CSAT ar fi avut atributiuni legale in materie, acceleram procesele si spuneam de mult «da» sau «nu» acestei privatizari. Tergiversarea deciziei nu este decat in detrimentul companiei, al salariatilor si al credibilitatii statului roman", a sustinut Traian Basescu, intr-un interviu citat de Mediafax, difuzat duminica de "Romania Libera".

Totodata, presedintele a sustinut ca din punct de vedere legal el nu poate bloca o privatizare, insa pozitia sa in cadrul pactului de coabitare nu presupune ca asista "tacut" si semneaza tot ce primeste de la Guvern sau Parlament.

"Daca Victor Ponta si USL cred ca presedintele asista tacut si semneaza tot ce primeste de la Guvern sau de la majoritatea parlamentara, de dragul coabitarii, se insala (...) Nu poate miza nimeni ca acordul de coabitare m-ar face sa nu respect art. 80 din Constitutie, care spune ca presedintele vegheaza la buna functionare a institutiilor statului. Institutii printre care se numara si Guvernul", a mai precizat Basescu.

In plus, seful statului a apreciat ca in spatele privatizarii CFR Marfa ar fi vorba de o serie de interese, "un aranjament murdar" de care premierul Victor Ponta nu pare a fi strain. Presedintele a precizat ca ceea ce l-a determinat in ultima perioada sa-l critice pe Ponta a fost "superficialitatea lui legata de CFR Marfa".

"Nu stiu ce cadou a vrut sa-i faca lui Relu Fenechiu, dar eu in locul lui as fi fost mult mai prudent, pana cand vedeam ca investitorul declarat castigator are si banii de cumparare, si cei de investitii. Aici insa poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi strain si in care si-ar dori cu orice pret sa atraga si CSAT. Mai mult sau mai putin tehnica lui Adrian Nastase, care a reusit sa-si ascunda marile ticalosii in spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului si cele submarine sau cea legata de Bechtel", a mai sustinut seful statului.

De asemenea, Basescu a precizat ca in cadrul discutiilor cu delegatia FMI a "pregatit terenul" pentru care premierul Victor Ponta sa poate pleda pentru reluarea licitatiei in privinta CFR Marfa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO