Basescu: E o minciuna cheltuirea a 7 milioane euro pe deplasarile mele cu aeronava TAROM

Ultima actualizare: 18-03-2013 06:44
Tarom

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca este "o minciuna" afirmatia ca bugetul de stat suporta anual 7 milioane euro costurile pentru aeronova TAROM Airbus A-130 inchiriata pentru deplasarile externe ale sefului statului.

"Mi s-a parut atat de necinstit faptul ca se spunea public: «cheltuim sapte milioane de euro pe an ca sa mearga presedintele cu el», cam acesta a fost mesajul. Pai, asta e o minciuna, avionul acela, atat costa intretinerea lui indiferent ce faci cu el. (...) Acel avion, in lipsa deciziei de a fi vandut, statea in hangar cu aceste costuri. Faptul ca atunci cand aveam deplasari il inchiria Presedintia ii mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion", a spus presedintele.

El a subliniat ca "este nepermis" pentru presedintele Romaniei ca in timp ce este intr-o vizita externa sa nu se poata deplasa rapid in tara atunci cand este un dezastru natural sau alt eveniment deosebit pentru care trebuie sa semneze instituirea starii de urgenta.

De asemenea, el a aratat ca pe aeronava A-130 de la TAROM erau instalate sistemele de comunicatii speciale, care ii sunt necesare avand in vedere statutul de tara membra NATO a Romaniei si faptul ca oricand poate avea loc o criza majora la acest nivel.

"Eu am urmatoarea problema care tine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, daca in timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereste, in Romania apare un dezastru. Ce fac? Spun ca eu nu pot veni pentru ca astept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un presedinte care are atributiunile pe care le are Presedintele Romaniei. Deci presedintele Romaniei trebuie sa fie capabil ca, unu, pe timpul zborului sa aiba comunicatiile pe avion, pentru ca oricand se poate intampla ceva in NATO, cu trupele din teatrele de operatii, oricand poate fi un dezastru. Presedintele trebuie sa fie in masura sa plece imediat spre tara daca apare un dezastru, o catastrofa, un cutremur, un eveniment. Nu poti sa spui pe urma romanilor stiti, nu am putut sa vin sa institui starea de urgenta, sa dau Armatei dispozitiile care trebuiau date, sa mobilizez structurile de securitate pentru ca nu am avut avion decat peste opt ore. Asa ceva niciun presedinte nu poate justifica", a afirmat Basescu.

"Probabil va trebui sa luam in charter un avion de la Lufthansa sau un alt operator privat", a mai afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a participa la lucrarile Consiliului European, cu un zbor de linie al TAROM, aceasta fiind pentru prima oara in ultimii ani cand seful statului efectueaza o deplasare externa fara a utiliza aeronava inchiriata special de la TAROM. "Domnul presedinte Traian Basescu va efectua deplasarea la Bruxelles cu un zbor de linie al companiei TAROM", a precizat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului.

Oprea a refuzat sa mentioneze care sunt motivele pentru care presedintele a optat pentru aceasta varianta de deplasare si nu va mai fi inchiriata de la TAROM aeronava Airbus A-130 pe care Basescu a folosit-o in ultimii ani pentru deplasarile externe. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara recent ca TAROM ar trebui sa renunte la aeronava prezidentiala Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO