Viktor Orban: ”Bruxellesul a ratat achizițiile de vaccinuri”. Ungaria își va crea propriul vaccin anti-Covid

Dată publicare: 15-03-2021 13:58
Dată actualizare: 15-03-2021 14:04


Viktor Orban: ”Bruxellesul a ratat achizițiile de vaccinuri”. Ungaria își va crea propriul vaccin anti-Covid

Ungaria își va crea propriul vaccin anti-Covid, în condițiile în care Uniunea Europeană a ratat achizițiile de vaccinuri, iar Budapesta a trebuit să compenseze lipsa cu seruri din Rusia și China, a declarat premierul Viktor Orban.

 

Prim-ministrul maghiar a arătat că, în timp ce Israel aproape că finalizează campania națională de vaccinare, iar britanicii care au părăsit UE sunt vaccinați în proporție de 30- 40%, în țările Uniunii Europene media este de 6,8%, informează Hirado.

“Asta arată că ceva nu este în regulă şi nu este o problemă politică, o acuzaţie, nu este un resentiment faţă de birocraţii UE sau din Bruxelles, ci o problemă de fapt. Aceasta este situaţia, au ratat”, a explicat Viktor Orban, potrivit căruia, săptămână după săptămână, rezultă că transporturile care au fost contractate, comandate, nu sosesc sau ajung în cantitate mai mică.

Referitor la faptul că cinci state membre ale UE – Austria, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria şi Letonia – intenţionează să convoace un summit UE privind distribuirea vaccinurilor, premierul ungar a afirmat că este de acord cu opinia cancelarului austriac.

“Ceva nu este în regulă!”, a spus Orban, indicând că există un acord potrivit căruia vaccinurile trebuiau să fie distribuite statelor în raport cu populaţia acestora, dar se constată că nu asta se întâmplă, deoarece există ţări care obţin mai multe doze şi unele care primesc mai puţine.

 

Ungaria a comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia și China

 

Orban a subliniat că, dacă Ungaria nu ar fi comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Est – ruseşti şi chinezeşti, care au fost deja administrate pentru vaccinarea a 500 000 de persoane, acum ar fi avut “mari necazuri”.

Nu sunt momentan probleme pentru că “clopoţelul a sunat în capul nostru în noiembrie şi am început negocieri şi pentru alte vaccinuri”, a adăugat liderul de la Budapesta.

Astfel, 3 milioane de doze de vaccin din Vest şi 3,5 milioane din Est, comandate de Ungaria, vor fi suficiente pentru a vaccina un total de 16,5 milioane de persoane, pentru că, a adăugat Viktor Orban, trebuie să fie pregătiţi şi pentru situaţia în care nu vor exista suficiente doze de vaccin dincolo de graniţele Ungariei.

“Fiecare maghiar din lume va putea fi vaccinat din aceste 16,5 milioane de vaccinuri”, a declarat politicianul.

Premierul a mai anunţat că oamenii de ştiinţă din Ungaria lucrează la un vaccin şi construiesc o fabrică de vaccinuri în Debrecen, iar Ungaria a convenit cu Israel să construiască o fabrică şi în Israel, astfel încât, peste un an, Ungaria va putea deveni independentă în ce priveşte vaccinurile.

Acesta a mai afirmat că în Ungaria sunt disponibile cele mai multe tipuri de vaccin din lume şi că Ungaria se situează pe primul sau al doilea loc în UE în ceea ce priveşte rata de vaccinare a populaţiei.

 

”Noaptea este cea mai întunecată înaintea zorilor”

 

Vorbind despre momentul posibilei redeschideri, prim-ministrul ungar a declarat că marea întrebare în ce priveşte viitorul este dacă vaccinurile dezvoltate până în prezent vor putea asigura o protecţie şi împotriva tulpinilor care vor apărea mai târziu.

”Dacă răspunsul este da, putem redeschide în curând, dacă nu, atunci ne vom găsi într-o situaţie cu totul nouă”, a explicat Orbán.

Premierul a vorbit şi despre faptul că al doilea val al pandemiei a fost mai puternic decât primul, iar al treilea val este mai puternic decât cel de-al doilea.

Acesta s-a exprimat în felul următor: “Noaptea este cea mai întunecată înaintea zorilor, acum ne aflăm în acest moment”.

Premierul a anunţat că numărul celor înregistraţi pentru vaccinare a depăşit deja cifra de 3 milioane, iar proporţia persoanelor nou înregistrate, cu vârste peste 60 de ani, este foarte ridicată.

Acesta a mai declarat că, datorită faptului că persoanele de peste 60 de ani se află în cel mai mare pericol, au decis să fie luate înainte la vaccinare chiar dacă s-au înregistrat mai târziu.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO