Ucraina vireaza spre est. Viktor Ianukovici este noul presedinte

Ultima actualizare: 01-08-2012 13:04

UPDATE: Cel putin asa par sa indice rezultatele alegerilor prezidentiale de duminica. Dupa numararea a 98% dintre voturi, candidatul pro-rus Viktor Ianukovici are un avans de aproape 3% in fata rivalei sale Iulia Timosenko.

Vreau sa atrag atentia tuturor care vor sa inteleaga ce inseamna exit poll-urile. Sunt doar estimari sociologice si o diferenta de trei procente se inscriu in marja de eroare.
Iulia Timosenko
El si-a declarat deja victoria, insa actualul premier nu renunta la batalie. Inca de duminica seara, cand s-au dat publicitatii rezultatele exit poll-urilor, Iulia Timosenko a declarat ca jocurile nu sunt facute.

Mai mult, le-a promis sustinatorilor sai ca se va lupta pentru fiecare vot. Daca rezultatul anuntat de comisia electorala centrala ramane in picioare, putem vorbi de una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din ultima vreme.

Ambele tabere se acuza de fraude, chiar daca Organizatia pentru Securitate in Europa - OSCE - a salutat aceste "alegeri transparente si oneste".

Adevarata problema a Ucrainei este insa alta. Indiferent cine va deveni presedinte se va confrunta cu o misiune aproape imposibila. E de ajuns sa privim harta electorala a Ucrainei ca sa intelegem ruptura profunda dintre vestul pro-occidental si estul pro-rus. Iar Ianukovici stie asta foarte bine.

Sa nu uitam ca la alegerile prezidentiale din 2004, Ianukovici a fost acuzat de fraude masive. Zeci de mii de oameni au iesit atunci pe strazi sa il conteste, declansand "Revolutia portocalie".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO