Ucraina vireaza spre est. Viktor Ianukovici este noul presedinte

08-02-2010 00:00

UPDATE: Cel putin asa par sa indice rezultatele alegerilor prezidentiale de duminica. Dupa numararea a 98% dintre voturi, candidatul pro-rus Viktor Ianukovici are un avans de aproape 3% in fata rivalei sale Iulia Timosenko.

Vreau sa atrag atentia tuturor care vor sa inteleaga ce inseamna exit poll-urile. Sunt doar estimari sociologice si o diferenta de trei procente se inscriu in marja de eroare.
Iulia Timosenko
El si-a declarat deja victoria, insa actualul premier nu renunta la batalie. Inca de duminica seara, cand s-au dat publicitatii rezultatele exit poll-urilor, Iulia Timosenko a declarat ca jocurile nu sunt facute.

Mai mult, le-a promis sustinatorilor sai ca se va lupta pentru fiecare vot. Daca rezultatul anuntat de comisia electorala centrala ramane in picioare, putem vorbi de una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din ultima vreme.

Ambele tabere se acuza de fraude, chiar daca Organizatia pentru Securitate in Europa - OSCE - a salutat aceste "alegeri transparente si oneste".

Adevarata problema a Ucrainei este insa alta. Indiferent cine va deveni presedinte se va confrunta cu o misiune aproape imposibila. E de ajuns sa privim harta electorala a Ucrainei ca sa intelegem ruptura profunda dintre vestul pro-occidental si estul pro-rus. Iar Ianukovici stie asta foarte bine.

Sa nu uitam ca la alegerile prezidentiale din 2004, Ianukovici a fost acuzat de fraude masive. Zeci de mii de oameni au iesit atunci pe strazi sa il conteste, declansand "Revolutia portocalie".


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Infecția cu SARS-COV 2 și medicația anti-coagulantă

02:55
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26