Unul dintre cei mai puternici traficanti de droguri din Mexic, Lazcano "Calaul", ar fi fost ucis

Ultima actualizare: 12-10-2012 06:58
Mexic

Soldatii mexicani au anuntat ca este posibil sa-l fi ucis pe unul dintre cei mai puternici traficanti de droguri din Mexic, seful cartelului Zetas, Heriberto Lazcano. 

Potrivit Reuters, daca se va dovedi ca informatia este reala, atunci aceasta ar fi cea mai mare victorie inregistrata de autoritatile mexicane in ultimii 6 ani de razboi cu traficantii de droguri, sub presedintia lui Felipe Calderon. Lazcano este poreclit "Calaul" si este posibil sa fi fost ucis de soldati intr-o lupta armata care a avut loc in nordul Mexicului, Coahuila.

Autoritatile afirma ca sunt "dovezi puternice" care arata ca seful cartelului Zetas ar fi fost impuscat mortal. Acest cartel este considerat a fi unul dintre cele doua cele mai puternice organizatii criminale din Mexic, care a comis pana acum acte de o violenta "inimaginabila". Razboiul drogurilor din Mexic a provocat aproximativ 60.000 de victime in timpul mandatului presedintelui Calderon.

Armata a transmis un comunicat in care anunta ca doi membri ai cartelului Zetas au atacat cu grenade un vehicul al armatei. Ei au fost ucisi in urma schimbului de focuri, iar primele teste arata ca una dintre victime este Lazcano - un fost militar.

Lazcano, poreclit si "Z-3", este unul dintre cei mai vanati oameni din Mexic, iar autoritatile SUA au oferit o recompnesa in valoare de 5 milioane de dolari pentru prinderea lui. Numai Joaquin "Shorty" Guzman, seful cartelului Sinaloa, are o recompensa mai mare decat Lazcano.

Cartelul Zetas a fost format din dezertori ai armatei mexicane, care au lucrat initial ca mercenari pentru Cartelul Golfului, pana in 2010, cand si-au format propria organizatie criminala. Sub conducerea lui Lazcano, cartelul a crescut de la o simpla banda pana la o grupare formata din aproximativ 10.000 de infractori, care operau din Rio Grande, la granita cu Texasul, pana in inima Americii Centrale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO