Ungaria are un nou presedinte, numit de Viktor Orban. Cine este Janos Ader

Janos Ader

Premierul ungar Viktor Orban, l-a numit pe Janos Ader, cofondatorul partidului sau Fidesz, drept candidat la functia de presedinte al Ungariei, a anuntat luni seara la Budapesta liderul grupului parlamentar al Fidesz, relateaza AFP.

"In cadrul reuniunii grupului parlamentar luni seara, Viktor Orban l-a desemnat pe candidatul sau la functia de presedinte al republicii: Janos Ader", a declarat liderul grupului parlamentar Janos Lazar in fata jurnalistilor.

"Ader este o persoana care va putea crea securitate si previzibilitate", a adaugat Lazar, subliniind ca Orban se bucura de sustinerea completa a grupului parlamentar al Fidesz.

"Misiunea cea mai importanta a lui Ader va fi aceea de a solidifica noua Constitutie ungara", a adaugat Lazar. Noua Constitutie ungara a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie si este criticata pentru ca este retrograda.

Ea face aluzie la Dumnezeu si contine o serie de legi supranumite cardinale, care concentreaza puterea executiva in mainile premierului Orban, in special in domeniile presei, justitiei sau finantelor.

Citește și
Pal Schmitt
Scandalul de plagiat ia amploare. Presedintele Ungariei refuza sa demisioneze: "Nu vad legatura"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

El a declarat, de asemenea, ca votul privind noul presedinte al republicii va avea loc la 2 mai. "Faptul ca am fost desemnat de Fidesz in functia de presedinte al republicii este pentru mine o onoare, in ultimele zile am avut timp sa ma confrunt cu importanta provocarii si accept nominalizarea", a declarat Ader intr-un comunicat.

"Este ceea ce mi-a dictat constiinta si loialitatea mea fata de Ungaria", a adaugat el.

Fostul presedinte al republicii Pal Schmitt a demisionat in urma cu doua saptamani dupa un caz de plagiat privind doctoratul sau in 1992. Janos Ader, in varsta de 52 de ani, este in prezent eurodeputat. Intre 2002 si 2006 el a fost liderul grupului parlamentar a Fidesz si este considerat un om de incredere al lui Viktor Orban.

Cel mai mare partid de opozitie, MSZP si-a exprimat dezamagirea cu privire la aceasta nominalizare. "El a elaborat reforma sistemului judiciar, criticata dur de Comisia de la Venetia, precum si noua lege electorala ... am fi preferat ca Fidesz sa gaseasca o personalitate conservatoare, desigur, dar recunoscuta si reputata", a declarat presedintele MSZP Attila Mesterhazy.

Reforma sistemului judiciar si noua lege electorala sunt doua legi controversate, care au contribuit la "cimentarea" puterii Fidesz si i-au adus Ungariei o procedura de infringement din partea UE.

Cine este nou presedinte al Ungariei

Janos Ader, numit luni in functia de presedinte al Ungariei, este unul dintre fondatorii partidului guvernamental Fidesz, recunoscut pentru calitatile sale de strateg si care are relatii apropiate cu premierul Viktor Orban, relateaza AFP.

Jurist de profesie, Janos Ader, in varsta de 52 de ani, schimba postul de eurodeputat al grupului Partidul Popular European (crestin-democrati) pe cel de presedinte al republicii. El ii succeda in acest fel lui Pal Schmitt, care a demisionat la inceputul lui aprilie dupa un scandal de plagiat.

Considerat un moderat in cadrul Fidesz, este este apreciat ca un mare strateg al partidului. In 2005, in timpul alegerilor parlamentare, Ader - care in perioada respectiva era liderul deputatilor Fidesz, in opozitie - a reusit sa obtina alegerea candidatului partidului sau, Laszlo Solyom, in detrimentul candidatului socialistilor, care au fost mai putin disciplinati.

Dupa a doua infrangere electorala a Fidesz la alegerile legislative din 2006, relatiile sale cu Viktor Orban s-au deteriorat, iar el a parasit Ungaria pentru Bruxelles.

Cariera sa de eurodeputat este interpretata drept un "exil" de presa ungara. La revenirea sa la putere, Orban i-a acordat din nou incredere, cerandu-i sa redacteze doua legi controversate, care au contribuit la "cimentarea" puterii Fidesz: noua lege electorala si legea privind noul sistem judiciar ungar, care i-au adus tarii o procedura de infringement din partea UE.

Tatal a patru copii, el a fost, de asemenea, unul dintre fondatorii Fidesz. Ader a ocupat mai multe functii in cadrul partidului, al carui presedinte interimar a fost intre 2002 si 2003.

El a ocupat si functia de presedinte al Parlamentului ungar intre 1998 si 2002 si a condus grupul parlamentar al Fidesz in perioada 2002-2006. Ader, supranumit "Charles Bronson" din Csorna, orasul sau natal, din cauza unei asemanari cu actorul americane - mai ales la mustata - va avea misiunea dificila de a reprezenta "unitatea natiunii ungare", conform Constitutiei.

Loial Fidesz inainte de toate, el este renumit si pentru severitatea si caracterul sau laconic.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Presedintele ungar Pal Schmitt a demisionat, pe fondul scandalului retragerii titlului de doctor
Presedintele ungar Pal Schmitt a demisionat, pe fondul scandalului retragerii titlului de doctor

Lui Paul Schmitt  i-a fost retras titlul de doctor, pe motiv ca teza lui pe tema istoriei jocurilor olimpice era un plagiat flagrant. Senatul Universitatii a luat hotararea in urma unui vot zdrobitor.

Scandalul de plagiat ia amploare. Presedintele Ungariei refuza sa demisioneze:
Scandalul de plagiat ia amploare. Presedintele Ungariei refuza sa demisioneze: "Nu vad legatura"

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, aflat in mijlocul unui scandal de plagiat cu privire la lucrarea sa de doctorat, a refuzat sa demisioneze, considerand ca nu este "nicio legatura" intre teza sa si functia de sef de stat.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.