Ultimele cuvinte ale lui Hugo Chavez: sute de mii de oameni au condus sicriul sau in Venezuela

Ultimul update: Duminica 10 Martie 2013 07:06
Data publicarii: Joi 07 Martie 2013 12:44
Categorie: Internaţional

Venezuela il plange pe Hugo Chavez care a condus tara cu o mina de fier in ultimii 14 ani, dar a fost invins de cancer, la varsta de 58 de ani.

Un general de la Caracas a declarat insa, ca un atac de cord l-a rapus pe presedinte si ca ultimele sale cuvinte au fost:  "Nu ma lasati sa mor".

Trupul neinsufletit a fost depus la Academia Militara, pentru ca sutele de mii de oameni sa isi poata lua ramas bun, iar maine vor avea loc funeralii nationale.

Cu cantece patriotice si lacrimi in ochi, sute de mii de oameni au condus sicriul lui Hugo Chavez, de la spitalul militar unde presedintele Venezuelei si-a dat ultima suflare, pana la cladirea Academiei Militare din Caracas.

Sapte ore a durat procesiunea, desfasurata sub un soare arzator, dar drumul nu a fost un sacrificiu pentru cei care-l considerau pe Chavez aproape un parinte.

Toata noaptea mii si mii de venezueleni s-au perindat prin fata sicriului, pentru a-i aduce un ultim omagiu. Multi au tinut sa se convinga ca "El Comandante Presidente" nu mai este.

In jurul sicriului au stat mama lui si cei patru copii, dar si lideri de stat din America Latina, care au sosit la Caracas imediat dupa anuntul mortii.

Au fost prezenti si liderii Uruguayului si Boliviei, precum si Nicolas Maduro, cel pe care Hugo Chavez l-a desemnat drept succesor al sau. Fost sofer de autobuz, timid si lipsit de carisma si talentul oratoric care l-au propulsat pe Chavez la putere, Maduro pare a fi un bun diplomat si negociator.

Inca marcati de disparitia subita a liderului, multi venezueleni si-au exprimat sprijinul absolut pentru Maduro, vazut ca principal favorit in scrutinul prezidential ce va fi organizat in termen de o luna.

In Statele Unite insa, privelistea a fost cu totul alta. Vestea ca Hugo Chavez s-a stins i-a scos si acolo in strada pe multi emigranti din Venezuela, dar nu ca sa jeleasca. Pentru ei, presedintele a fost un dictator pentru care drepturile omului erau un moft capitalist.

"Din pacate, n-ar trebui sa sarbatorim moartea cuiva, dar asta reprezinta un nou inceput pentru Venezuela. Un nou viitor, noi sperante", spun acestia. Semn ca, asa cum a reusit s-o faca si in timpul vietii, Chavez divide natiunea si dupa moarte.
 

Venezuela isi plange conducatorul:
Venezuela isi plange conducatorul: "Chavez sunt eu. Chavez este poporul meu. Chavez este Venezuela!"
VIDEO PROTVPLUS.RO
brexit
Summit decisiv pentru Brexit. Negociatorul-şef al UE a cerut mai mult timp
Twitter publică milioane de mesaje legate de Rusia şi Iran
Anunțul făcut despre bulgarul suspectat de uciderea jurnalistei Viktoria Marinova
Germania şi Franţa se pregătesc pentru un Brexit fără acord. Anunţul Angelei Merkel
NATO va avea comandament pentru războiul pe Internet. "Ameninţarea e în creştere"
Sute de oameni au murit în urma exploziei unei conducte de petrol
politie spania
O româncă sechestrată de un proxenet în Spania, eliberată după ce a reuşit să trimită o poză poliţiei
Atac armat într-o școală din Crimeea. 19 persoane au murit. Atacatorul s-a sinucis
Jurnalistul saudit ar fi fost decapitat. Mesajul asasinilor, potrivit unor înregistrări citate de turci
Cea mai gravă foamete pe care lumea a cunoscut-o în ultimii 100 de ani
Pakistanul a executat un pedofil în serie, ucigaş a opt copii. Reacția tatălui unei fetițe violate
Una dintre cele mai faimoase picturi din lume va trece printr-o restaurare neobişnuită