Tot mai mulți pași spre relaxarea măsurilor pe glob. Marea Britanie, cel mai mic număr de decese de la începutul pandemiei

×
Codul embed a fost copiat

Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore cel mai mic număr de decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei.

În lume se fac tot mai mulţi paşi spre relaxarea măsurilor restrictive impuse pentru a opri răspândirea noului virus. Barcelona, Moscova sau New York, la un moment dat, unele dintre punctele "fierbinţi" ale pandemiei, sunt de marți mai "libere".

Primăria Barcelonei a instalat un sistem de senzori video pentru a controla capacitatea plajelor. Camerele măsoară distanța între oamenii de pe nisip, iar datele sunt actualizate în timp real pe site-ul primăriei. În acest fel, înainte de a porni către plajă, oamenii știu unde găsesc mai mult loc liber.

Marc Pérez, Institutul Municipal de IT din Barcelona
: „Este vorba de instalarea a 18 senzori, care captează o imagine la fiecare 5 minute și o trimite unui server, unde este calculată densitatea de oameni, cu ajutorul inteligenței artificiale și al unor algoritmi de procesare a imaginilor. Datele sunt coroborate cu informațiile transmise de polițiștii de pe teren. Situația este publicată pe site-ul primăriei, ca să știi dacă e loc pe plajă sau nu.”

Cristina Vila, tehnician: „Mai întâi separăm plajele cu niște garduri și instalăm porți de acces la fiecare 150 de metri. În cazul în care pe o plajă este detectată prezența unui număr mare de oameni, blocăm accesul și orientăm populația către plaje mai libere.”

Spre dezamăgirea locanicilor, momentan, vremea nu este tocmai prietenoasă.

Citește și
Coronavirus SUA
Vești bune din SUA. S-a înregistrat cel mai scăzut număr de decese din ultimele 2 luni
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

Localnic: „Nici nu mă întrebați cum mă simt! Dup? atâta vreme închiși în case, azi, când puteam în sfârșit să facem baie. Asta e.”

După trei luni, s-au redeschis și mall-urile în Madrid și Catalonia, care abia acum au intrat în faza a doua a normalizării.

Toate etapele redeschiderii sunt parcurse concomitent cu măsuri de protecție, de la măști, la limitarea accesului pentru evitarea aglomerației.

Al Goodman, corespondent CNN: „Madrid și Barcelona, cele mai mari orașe ale Spaniei și totodată cele mai lovite de pandemie, au intrat într-o nouă fază a redeschiderii. Pentru prima dată după aproape trei luni, spaniolii pot din nou să-și bea cafeaua în oraș. Priviți, acea doamnă tocmai și-a terminat cafeluța. Nu vă pot spune cât de important e pentru spanioli ritualul cafelei de dimineață. Mulți dintre iberici nu iau micul dejun acasă, ci ies la terase pentru cafea și ceva de mâncat. Așa că vorbim de o măsură importantă pentru Spania.”

De marți și Moscova mai slăbește din regulile sanitare impuse de COVID-19. Oamenii nu mai au nevoie de un permis electronic pentru a ieși din casă. După mai bine de două luni de pauză s-au redeschis saloanele de înfrumusețare, iar peste o săptămână urmează terasele și restaurantele.

Sergei Sobyanin, primarul Moscovei: „Peste o săptămână, pe 16 iunie, restricțiile impuse pentru clinicile stomatologice vor fi și ele ridicate. Bibliotecile, agențiile imobiliare, agențiile de publicitate și consultanță și alte companii care oferă servicii oamenilor își vor relua activitatea. Muzeele, centrele expoziționale și grădinile zoologice își vor redeschide și ele ușile.”

De cealaltă parte a Oceanului, New York-ul intră și el în sfârșit în prima fază de relaxare a restricțiilor.

Alexandra Field, corespondent CNN: „Aproape 400.000 de oameni se pot întoarce de azi la muncă în sectoare precum construcții, comerțul en-gros, fabrici și magazine de retail, dar există anumite limitări în ceea ce privește redeschiderea. Oamenii încă nu pot merge la frizerii sau la birouri. Nu se pot aduna pentru evenimente sportive sau pentru concerte în aer liber. Cu toate acestea, cifrele de infectări par să se îndrepte în direcția bună aici, în New York. Dacă lucrurile decurg conform planului, autoritățile de aici spun că New York-ul ar putea reintra în cea de-a doua fază de relaxare a restricțiilor.”

Și Noua Zeelandă a ridicat toate restricțiile instituite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus. Controalele la frontieră vor rămâne în vigoare, dar măsurile de distanțare socială și restricțiile vizând numărul de persoane care se pot reuni nu mai sunt necesare, după ce în ultimele 17 zile nu a mai fost înregistrat niciun caz nou de contaminare.

În schimb, Polonia a raportat o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, multe cazuri fiind semnalate la o mină de cărbuni din sudul țării.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 9 iunie. 15 persoane cu Covid-19 au murit astăzi
Coronavirus România, LIVE UPDATE 9 iunie. 15 persoane cu Covid-19 au murit astăzi

Coronavirus România, 9 iunie. Până în prezent, pe teritoriul României sunt 20.749 de cazuri de persoane infectate și 1354 de decese.

Vești bune din SUA. S-a înregistrat cel mai scăzut număr de decese din ultimele 2 luni
Vești bune din SUA. S-a înregistrat cel mai scăzut număr de decese din ultimele 2 luni

Covid-19 a făcut 450 de decese suplimentare în 24 de ore în Statele Unite, potrivit datelor prezentate luni la orele 20.30 (marţi, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, bilanţul zilnic cel mai scăzut după circa două luni, notează AFP.

OMS anunță că pandemia de COVID-19 se agravează la nivel global. Mesajul pentru protestatari
OMS anunță că pandemia de COVID-19 se agravează la nivel global. Mesajul pentru protestatari

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat luni că pandemia de coronavirus "se agravează" în lume şi recomandă precauţie.

New York a început oficial ieşirea din izolare
New York a început oficial ieşirea din izolare

Oraşul New York a început oficial luni ieşirea din izolare, la fix 100 de zile de la confirmarea primului caz de contaminare cu coronavirusul SARS-CoV-2, aflat la originea pandemiei de COVID-19 declarate de OMS, relatează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

Recomandări
Două românce, mamă și fiică, de negăsit după incendiul din Valencia. O altă familie de români cere ajutor:
Două românce, mamă și fiică, de negăsit după incendiul din Valencia. O altă familie de români cere ajutor: "Nu avem nimic!"

Este a treia zi de doliu național în Spania, după incendiul din Valencia care a luat 10 vieți. Printre persoanele dispărute s-ar afla, însă, și două românce: mamă și fiică.

Lupta pentru București: 36% dintre alegători ar vota cu Nicușor Dan. Câți sunt de partea Gabrielei Firea - SONDAJ CURS
Lupta pentru București: 36% dintre alegători ar vota cu Nicușor Dan. Câți sunt de partea Gabrielei Firea - SONDAJ CURS

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, ar fi votat de 36% dintre bucureşteni la alegerile locale. Acesta este urmat la mică distanță de Gabriela Firea, potrivit unui sondaj CURS dat publicităţii duminică.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate.
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate. "Trebuie să fim mai îndrăzneţi"

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a cerut, duminică, ţărilor occidentale să fie "mai îndrăzneţe" şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei.