Tensiunile escaladează între Rusia și Georgia. Putin a interzis zborurile de pasageri spre țara vecină

21-06-2019 22:14


Vladimir Putin a semnat vineri seara un decret prin care suspendă toate zborurile de pasageri din Rusia spre Georgia, transmite AFP. 

Decizia vine în contextul crizei politice dintre cele două țări, pornită de proteste masive anti-Rusia în capitala Georgiei.

În decretul semnat vineri, Putin dă instrucțiuni guvernului să ofere asistență tuturor rușilor aflați în Georgia pentru a se întoarce în siguranță acasă.

Aproape 10.000 de manifestanţi s-au adunat joi în faţa parlamentului pentru a protesta împotriva intervenţiei, de la tribuna preşedintelui, a unui deputat al Partidului Comunist din Rusia, Serghei Gavrilov. Prezenţa sa în parlament, în cadrul unei reuniuni internaţionale a ortodoxiei, a şocat, într-o ţară în care mulţi consideră Rusia drept putere care a ocupat o parte din teritoriu.

Protestele au fost marcate de ciocniri care au făcut 240 de răniţi, dintre care 160 de manifestanţi şi 80 de poliţişti, conform autorităţilor. Ele au fost fost condamnate de Kremlin drept o "provocare rusofobă".

Preşedintele Georgiei a numit Rusia ''un inamic şi ocupant'' şi a sugerat că Moscova a contribuit la declanşarea protestelor care au blocat capitala Tbilisi, însă Kremlinul a dat vina vineri pe politicienii radicali georgieni pentru ceea ce a numit ''o provocare antirusă''.

Preşedintele Parlamentului georgian, Irakli Kobahidze, a demisionat anterior în cursul zilei de vineri, dând astfel curs uneia dintre solicitările protestatarilor.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO