Sora lui Kim Jong-un ar fi însărcinată. Motivul pentru care vestea stârnește curiozitate

Dată publicare: 21-02-2018 23:22
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Kim Yo-jong

Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, le-ar fi spus oficialilor sud-coreeni în timpul vizitei efectuate cu prilejul Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, că este însărcinată.

 Informațiile au fost difuzate presei de surse guvernamentale care au preferată să rămână anonime, iar Kim Yo-jong nu a confirmat zvonurile. Cu toate acestea, ipoteza sporește nivelul de fascinație al sud-coreenilor referitor la structura opacă de putere din Coreea de Nord, informează BBC News.

„Sunt precum familia regală, așa că această poveste care se transformă în știre nu poate fi evitată. Deși pentru moment este doar o bârfă, este o bârfă despre o persoană foarte importantă într-o țară foarte dificilă de înțeles”, a spus Andray Abrahamian, cercetător la Forumul Pacific CSIS.

În general, astfel de informații sunt ținute secrete și provin mai ales de la Serviciile de Informații sud-coreene.

Nici despre familia lui Kim Jong-un nu se cunosc multe detalii. Există speculații că ar avea doi copii, dar aceste informații sunt bazate pe perioadele îndelungate de absență ale soției liderului nord-coreean din viața publică.

De unde provine această tăcere privind urmașii dinastiei Kim?

Întrucât liderul Coreei de Nord este portretizat de aparatul de propagandă drept o figură mitologică, copiii și soția sunt ținuți departe de reflectoare.

„Sistemul este unul al monarhiei absolute. Familia lui Kim Jong-un este tratată ca fiind total diferită de oamenii de rând. Liderii nord-coreeni sunt prezentanți ca figuri mitologice”, a explicat Fyodor Tertiskiy, de la NK News pentru BBC.

Propaganda de stat a creat un fel de „aură divină” în ceea ce îi privește pe cei trei lideri - Kim Ir-sen, Kim Jong-il și Kim Jong-un -, pentru a se asigura că legitimitatea domniei se transmite de la o generație la alta.

„Nu este necesar să anunțe nașterea unui copil în același mod în care o fac familiile regale, întrucât este prea devreme să decidă linia de succesiune. Așa că nu este niciun motiv să fie ales un „câștigător” din perioada copilăriei”, a mai spus cercetătorul Andray Abrahamian.

În cazul lui Kim Jong-un, prima apariție publică a fost în septembrie 2010, cu doar un an înainte de moartea tatălui său.  Pentru structura de putere nord-coreeană, este foarte importantă succesiunea, însă „aura divină a liderului” nu se extinde și asupra fraților și surorilor conducătorului, precum Kim Yo-jong. Deși ea este un pion important, este prezentată ca un membru obișnuit de partid, care are un rol politic de îndeplinit.

„Sora lui Kim nu are un loc special în propaganda mitologicpă a regimului”, a mai spus cercetătorul.

Astfel, este puțin probabil ca unul din copiii ei să devină unul din conducătorii Coreei de Nord. Mai mult de atât, se crede că acesta ar fi al doilea ei copil, însă informațiile privind existența unui alt copil sunt bazate pe speculații.

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO