Senatoarea Elizabeth Warren se retrage din cursa pentru învestitura democrată

Ultima actualizare: 05-03-2020 18:37
Elizabeth Warren
Getty

Senatoarea americană Elizabeth Warren abandonează cursa pentru învestitura democrată în vederea prezidenţialelor din noiembrie, potrivit media americane, care nu indică dacă senatoarea va susţine un alt candidat, transmit AFP şi Reuters.

Senatoarea progresistă în vârstă de 70 de ani, care candida pe o platformă anticorupţie, a urcat până pe primul loc în sondaje în toamna trecută, după care a înregistrat o cădere.

Elizabeth Warren nu a câştigat în niciunul din cele în jur de 20 de state în care democraţii au organizat până acum alegeri primare. Ea a suferit înfrângeri umilitoare mai ales în Massachusetts, statul pe care îl reprezintă în Senatul american, şi în Oklahoma, unde a crescut.

Ea rămăsese singura femeie printre favoriţii la învestitura democrată.

Mike Bloomberg s-a retras din cursa pentru învestitura democrată şi îl susţine pe Joe Biden


Miliardarul american Mike Bloomberg a anunţat miercuri, a doua zi după rezultatele decepţionante din aşa-numita "Super Tuesday", retragerea sa din alegerile primare democrate şi faptul că îl va susţine în continuare pe fostul vicepreşedinte Joe Biden, relatează AFP.

"În urmă cu trei luni mi-am depus candidatura în alegerile prezidenţiale pentru a-l învinge pe Donald Trump. Astăzi, mă retrag din cursă din acelaşi motiv - a-l învinge pe Donald Trump - pentru că a devenit clar în opinia mea că, dacă aş continua, ar fi mai dificil să ajung la acest rezultat", a precizat el într-un comunicat.

Bloomberg a adăugat că îl va susţine în cursa pentru învestitura democrată pe Joe Biden, care reprezintă ca şi el aripa moderată a Partidului Democrat, estimând că fostul vicepreşedinte este acum cel mai bun candidat pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în noiembrie.

"Îl cunosc pe Joe de foarte mult timp. Îi cunosc decenţa, onestitatea şi angajamentul său pentru cauze atât de importante pentru ţara noastră", a spus fostul primar din New York, în vârstă de 78 de ani.

Intrat tardiv în campanie, Mike Bloomberg a optat pentru o strategie inedită de a nu participa la voturile din primele patru state, care şi-au exprimat opţiunea înainte de "Super Tuesday".

Omul de afaceri new-yorkez, care se află printre cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, a folosit fără rezerve imensa sa avere personală pentru a finanţa spoturi publicitare şi echipe de campanie în teren.

Aceste investiţii au părut să dea roade la început, aducându-l pe locul al treilea în sondajele naţionale, dar el a ieşit slăbit din două dezbateri televizate în luna februarie.

Criticat de Donald Trump, un alt miliardar new-yorkez, şi ţinta atacurilor repetate din partea rivalilor săi democraţi, Mike Bloomberg a înregistrat marţi rezultate foarte decepţionante în "Super Tuesday", necâştigând în niciunul dintre cele 14 state în care s-a votat.

"Sunt extraordinar de mândru de campania pe care am avut-o", a scris el în comunicatul în care îşi anunţă retragerea.

"Mini Mike Bloomberg tocmai s-a retras din cursa pentru preşedinţie", a reacţionat imediat pe Twitter Donald Trump. "Aş fi putut să-i zic de mult timp că nu face o afacere, ar fi economisit un miliard de dolari, adevăratul cost (al campaniei sale)", a adăugat liderul de la Casa Albă.

"Acum îşi va injecta banii în campania lui Joe Somnorosul, pentru a-şi salva imaginea. Nu o să meargă", a mai scris Trump.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO