Scandal diplomatic între Arabia Saudită și Canada. Ambasadorul canadian, expulzat de la Riad

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Regele Arabiei Saudite
Getty

Arabia Saudită a anunțat, luni, decizia de expulzare a ambasadorului canadian la Riad, cât și de rechemare a șefului misiunii sale diplomatice la Ottawa, pe motiv că s-a implicat în afacerile interne.

Riadul a decis, de asemenea, îngheţarea relaţiilor sale comerciale cu Canada, informează AFP, citat de Agerpres.

Aceste măsuri intervin în urma unui apel al ambasadei canadiene în favoarea eliberării imediate a unor militanţi pentru drepturile omului aflaţi în închisoare în Arabia Saudită.

Regatul saudit „nu va accepta din partea niciunei ţări o ingerinţă în afacerile sale interne”, a indicat Ministerul de Externe saudit pe Twitter.

El precizează că ambasadorul canadian are la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Arabia Saudită şi că aceasta a decis 'să îngheţe toate noile tranzacţii privitoare la comerţul şi investiţiile' cu Canada.

Reacția Canadei

Ca urmare a deciziei autorităților saudite, Canada şi-a exprimat luni „serioasa îngrijorare” faţă de expulzarea ambasadorului său în Arabia Saudită, după criticile repetate ale guvernului de la Ottawa privind reprimarea militanţilor pentru drepturile omului.

„Suntem serios îngrijoraţi de aceste informaţii de presă şi încercăm să aflăm mai multe despre declaraţia recentă a Regatului Arabiei Saudite. Canada va apăra întotdeauna protecţia drepturilor omului, mai ales a drepturilor femeilor şi libertatea de exprimare pretutindeni în lume. Guvernul nostru nu va ezita să promoveze aceste valori şi considerăm că acest dialog este crucial pentru diplomaţia internaţională”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Ottawa, Marie-Pier Baril, într-un comunicat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO