Românii ținuți cu forța pe aeroportul din Cancun au fost eliberați. Reacția autorităților din Mexic

04-02-2021 13:34


Românii ținuți cu forța pe aeroportul din Canc...
Românii ținuți cu forța pe aeroportul din Canc...

Românii ținuți cu forța de autoritățile mexicane pe aeroportul din Cancun au fost eliberați joi dimineață.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că situația a fost „remediată în regim de urgență". În plus, ministrul de Externe mexican a transmis în numele Guvernului său „regrete pentru impactul negativ produs". Așadar, românilor li s-a permis accesul pe teritoriul mexican, cu excepția a cinci români pe numele cărora au fost găsite alerte de securitate și care vor fi trimiși acasă.

Gabriel Hort, român eliberat: „Am fost eliberați și ni s-au dat două opțiuni, să așteptăm avion sau să mergem la hotel. Am ales să mergem la hotel.”

Potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe, problema românilor blocați în aeroport a fost rezolvată ca urmare a discuției telefonice pe care miercuri seară ministrul Bogdan Aurescu a avut-o cu omologul său mexican.

Cu această ocazie, oficialul din Mexic a transmis în numele guvernului țării sale regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților.

Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a cinci cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile.

Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican. Turiștii au fost asistați la fața locului și de însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Mexic dar și de consulul onorific al țării noastre la Cancun.

Tot în cadrul convorbirii telefonice de miercuri seară, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii.

Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.


VIDEO PROTVPLUS.RO