Regina Margareta a Danemarcei implineste 75 de ani: "Ce-mi lipseste cel mai mult acum este ca nu mai pot schia si dansa"

Dată publicare: 16-04-2015 13:16
Dată actualizare: 19-04-2015 06:57


Regina Margareta a Danemarcei implineste 75 de ani, iar miercuri seara a gazduit un dineu de gala. Printre sutele de invitati la fastuosul eveniment s-au numarat cuplurile regale din Spania, Belgia, Olanda si Suedia.

Marele absent al serii a fost insa printul consort Henrik, tintuit la pat de probleme de sanatate. Ceremoniile aniversare vor include concerte si o plimbare a familiei regale cu trasura prin capitala.

Dupa sosirea celor mai de seama invitati, si-au facut aparitia fiul cel mic al suveranei, printul Joachim si sotia lui, urmati de printul mostenitor Frederik si sotia sa Mary. Asa cum cere eticheta, ultima aparuta in lumina flash-urilor a fost sarbatorita insasi, regina Margareta.

Inainte ca invitatii sa guste delicatesele din meniu, s-au tinut discursuri.

Printul mostenitor Frederik: "Din ziua in care te-ai nascut ai simbolizat speranta si continuitate. Si astazi, trei sferturi de veac mai tarziu, aceste simboluri raman la fel de valabile".

Regina Margareta a Danemarcei: "75 de ani e mai mult un concept abstract, dar, daca tot am ajuns aici, asta ma face sa privesc inapoi, cum li se intampla tuturor la o aniversare importanta".

Un toast insufletit a intervenit la timp pentru a risipi emotia.

Helle Thorning-Schmid, prim-ministru al Danemarcei: "Sa ne ridicam cu totii si sa strigam de noua ori "Traiasca Regina!"

Regina Margrethe a II-a s-a nascut pe 16 aprilie 1940, la numai o saptamana dupa ce Danemarca fusese ocupata de Germania nazista.

Dupa studii de istorie, stiinte politice si arheologie la universitati din intreaga Europa, Margrethe a devenit regina in ianuarie 1972, fiind prima suverana a Danemarcei din ultimii 600 de ani.

Regina a fost intotdeauna o prezenta activa in societate, iar gradinile Palatului Fredensborg, resedinta sa de vara, sunt deschise publicului chiar si atunci cand suverana este acasa. Uneori, ea poate fi vazuta la cumparaturi sau la slujbe religioase in biserici care nu sunt rezervate Casei Regale. Priveste batranetea cu intelepciune.

Regina Margrethe a Danemarcei: "Ce-mi lipseste cel mai mult acum este ca nu mai pot schia si nu mai pot dansa. In rest, sunt mai degraba multumita de viata mea".

Pictorita si scenograf de real talent, regina Margrethe nu ezita sa-si prezinte lucrarile in expozitii publice.


VIDEO PROTVPLUS.RO