Reacții internaționale după noile atacuri din Ucraina. Val de condamnări la adresa Rusiei

ucraina
Profimedia

Mai mulți oficiali europeni au reacționat în urma atacurilor de luni ale Rusiei în Ucraina. Mai multe locuințe și structuri civile din Kiev au fost lovite de rachete rusești.

UE: Atacurile par să fie „crime de război”

Atacurile Rusiei împotriva unor civili în Ucraina par să fie ”crime de război”, iar cei care se fac vinovaţi de ele trebuie ”să dea socoteală”, denunţă un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, Peter Stano.
 
„Aceasta este o nouă escaladare şi este absolut inacceptabilă”, a denunţat Peter Stano, potrivit news.ro.
 
El l-a îndemnat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să nu lase teritoriul Belarusului să fie folosit ca ”poligon de tragere împotriva Ucrainei” şi ”să nu fie parte la agresiunea brutală a Rusiei”.

Președintele francez va crește ajutorul militar acordat Ucrainei

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat ”îngrijorarea extremă” după atacurile ruseşti de luni în Ucraina şi s-a angajat - într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - să crească ajutorul militar pe care Franţa îl acordă Ucrainei.
 
”El şi-a reafrimat susţinerea deplină a preşedintelui Zelenski şi angajamentul Franţei de a-şi creşte susţinerea Ucrainei, ca răspuns la nevoile prezentate de Kiev, inclusiv în domeniul echipamentului militar”, a anunţat Palatul Elysée.
 
Ambasadorul Franţei a publicat pe reţele de socializare o înregistrare video a uneor explozii, luni, la Kiev.
 
”Kievul şi numeroase oraşe ucrainene (au fost) lovite în această (kuni) dimineaţa cu rachete şi drone ruseşti. Echipa Ambasadei Franţei în Ucraina (este) mereu alături de prietenii noştri din adăposturi, din metrou şi din alte locuri. Solidaritate”, a scris pe Twitter ambasadorul Franţei la Kiev Étienne de Poncins şi a postat o înregistrare video.

Berlinul va organiza o reuniune de urgență

Berlinul a anunţat, la rândul său, o reuniune de urgenţă - virtuală - a liderulor G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, marţi, la ora 12.00 GMT (15.00), ora României.
 
Zelenski a cerut această reuniune în convorbiri la telefon cu Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, după tirurile de rachetă şi bombardamentele de luni.

Ministrul polonez de Externe: „Suntem cu tine, Ucraina!”

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a denunţat, la rândul său, ”crime de război”, referindu-se la atacurile ruseşti asupra mai multor oraşe în Ucraina.
 
”Bombardarea azi (luni) a oraşelor şi civililor ucraineni sunt un act de barbarie şi o crimă de război”, a denunţat el într-un mesaj postat pe Twitter.
 
”Rusia nu poate să câştioge acest răzbioi. Suntem cu tine, Ucraina!”, subliniază el.

Marea Britanie: Este o dovadă a slăbiciunii lui Putin

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a denunţat drept ”inacceptabile” bombardamentele ruseşti, pe care le consideră un semn al ”slăbiciunii” preşedintelui rus Vladimir Putin.
 
”Aceasta este o dovadă a slăbiciunii lui Putin, nu a forţei”, a reacţionat pe Twitter James Cleverly.
 
El anunţă că a discutat cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi că l-a asigurat de ”susţinerea morală şi concretă” a Regatului Unit.

SUA asigură Ucraina de „susţinerea” lor, după atacurile ruseşti „oribile”

Secretarul de Stat american Antony Blinken l-a asigurat pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, într-o convorbire la telefon, de ”susţinerea Statelor Unite a Ucrainei, după atacurile oribile ale Kremlinului din această (luni) dimineaţa”.
 
”Vom continua să furnizăm asistenţăă economică, umanitară şi militară, pentru ca Ucraina să se poată apăra”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Blinken.

Antonio Guterres, „profund şocat” de atacurile cu rachete ale Rusiei

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este ”profund şocat” de atacurile cu rachete ale Rusiei care au vizat Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al oficialului într-un comunicat.
 
”Secretarul general este profund şocat de atacurile de astăzi (n.r. luni) cu rachete pe scară largă ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse asupra oraşelor din Ucraina, care au avut ca rezultat pagube pe scară largă în zonele civile şi au dus la moartea şi rănirea a zeci de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres.
 
Comunicatul subliniază că atacurile reprezintă ”o altă escaladare inacceptabilă a războiului şi, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preţ”.
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Putin acuză Ucraina că a încercat să atace gazoductul Turkish Stream
Putin acuză Ucraina că a încercat să atace gazoductul Turkish Stream

Vladimir Putin a acuzat luni Ucraina că a încercat să arunce în aer şi un segment al gazoductului Turkish Stream, în mesajul televizat în care liderul de la Kremlin a anunţat un raid masiv cu rachete asupra unor ţinte din Ucraina.

Mesajul transmis de China după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene
Mesajul transmis de China după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene

China se așteaptă la o detensionare a conflictului din Ucraina, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, după ce Rusia a atacat cu rachete mai multe orașe ucrainene.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.