Basescu, dupa intalnirea cu presedintele Italiei: "E nevoie de crearea Statelor Unite ale Europei"

Dată publicare: 15-09-2011 08:43
Dată actualizare: 01-06-2012 05:05


Traian Basescu si Giorgio Napolitano

Asa cum era de asteptat, cei doi sefi de stat au discutat, printre altele, si despre situatia delicata a zonei euro, generata in principal de problemele Greciei. In opinia lui Traian Basescu, toate aceste dificultati se pot rezolva.

"Am facut o trecere in revista legata de problemele Uniunii Europene si eu am sustinut nevoia unei mult mai puternice integrari si nu ma jenez sa reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul ca nu avem timp de tergiversari si calendarul unor decizii importante trebuie sa fie foarte strans." - a declarat presedintele Traian Basescu, dupa intrevederea cu Giorgio Napolitano.

La randul lui, presedintele Italiei s-a aratat convins ca, daca ar exista Statele Unite ale Europei, multe dintre problemele actuale ar putea fi rezolvate, prin aplicarea unor masuri fiscale comune.

"Impreuna cu dansul am constatat o deplina identitate a punctelor de vedere asupra intaririi si relansarii unitatii europene. Statele Unite ale Europei reprezinta un mare ideal, care trebuie sa ne conduca pe acest drum, catre o mai stransa integrare, care de acum a devenit un obiectiv. Este o nevoie de accelerare, pentru ca trebuie sa ajungem cat mai repede la unele decizii, sa punem unele baze, prin Consiliul European si hotararile din 29 iulie, pe care le respectam." - a declarat Giorgio Napolitano.

De altfel, Basescu a tinut sa-l laude pe seful statului italian, precizand ca urmareste cu cea mai mare atentie toate declaratiile acestuia si, de multe ori, tine cont de ele.

"Va marturisesc ca urmaresc cu cea mai mare atentie toate luarile de pozitie ale domnului presedinte Napolitano si spun pentru prima oara acest lucru in cele doua mandate pe care le-am exercitat ca presedinte al Romaniei. Este singurul presedinte caruia ii urmaresc cu cea mai mare atentie pozitiile si, de multe ori, tin cont de ele", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca presedintele Giorgio Napolitano este unul dintre fauritorii UE si unul dintre oamenii politici de cea mai mare responsabilitate pe care Uniunea Europeana ii are in prezent.

Pe de alta parte, Traian Basescu i-a multumit omologului sau italian pentru recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane ca biserica functionala pe teritoriul Italiei, dar si pentru ca Biserica Catolica a pus la dispozitia romanilor peste o mie de biserici unde sa-si tina slujbele. De asemenea, Basescu a multumit pentru modul in care Guvernul de la Roma si administratiile locale din Italia incearca sa rezolve problema imigrantilor romani.

Presedintele Italiei se afla in Romania, intr-o vizita oficiala de doua zile, la invitatia presedintelui Traian Basescu.

"Intrevederea dintre cei doi sefi de stat va permite abordarea temelor de actualitate aflate pe agenda bilaterala, europeana si internationala", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale de la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu i-a spus omologului sau italian, Giorgio Napolitano, la inceputul convorbirilor tete-a-tete, ca a fost impresionat de ceremoniile din luna iunie, ocazionate de aniversarea a 150 de ani de unitate italiana.

"Va multumesc foarte mult pentru vizita. Trebuie sa va spun ca apreciez vizita dumneavoastra mai ales ca vine in contextul sarbatoririi a 150 de ani de la unificarea Italiei. (...) Am fost foarte impresionat de ceremoniile din iunie", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax. Seful statului roman a participat, la inceputul lunii iunie, la Roma, la o parada militara ocazionata de aniversarea a 150 de ani de unitate italiana.

La ceremonia de primire de astazi, de la Palatul Cotroceni, au fost prezente si sotiile celor doi sefi de stat, Maria Basescu si Clio Napolitano. Din delegatia romana mai fac parte ministrul de Externe, Teodor Baconschi, consilierii prezidentiali Leonard Orban si Anca Ilinoiu, precum si secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.

Dupa intonarea imnurilor de stat, cei doi presedinti au trecut in revista garda de onoare.

In cursul acestei vizite de doua zile in Romania, presedintele Giorgio Napolitano, care este insotit de ministrul Afacerilor Externe, Franco Frattini, va avea intrevederi si cu premierul Emil Boc, precum si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Roberta Anastase si Mircea Geoana.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO