Părinții irakieni ar putea dobândi dreptul să-și căsătorească fetițele, la vârsta de nouă ani

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 14 Noiembrie 2017 17:53
Categorie: Internaţional
Irak

Autoritățile irakiene ar putea adopta o lege privind legalizarea căsătoriilor, în cazul copiilor care au nouă ani. Activiștii atrag atenția că acest act normativ ar reprezenta un mare pas înapoi în ceea ce privește drepturile femeilor.

 

Propunerea vine ca un amendament la Legea statutului personal, care le va permite cericilor musulmani să oficieze căsătorii.

În acest context, în weekend, grupurile pentru drepturile femeilor și societatea civilă au manifestat împotriva propunerii legislative. Totodată, Organizația Națiunilor Unite în Irak a făcut apel la consultări, astfel încât drepturile femeilor să fie recunoscute și protejate.

„Legea contrazice convențiile internaționale și legea națională a Irakului. Dacă va intra în vigoare, fiecare grup religios își vor urma clericii, ceea ce va fi catastrofal pentru drepturile femeilor. Suntem revoltați. Trimitem scrisori către președinte și către reprezentantul Parlamentului”, a spus Suad Abu-Dayyeh, reprezentant al ONG-ului „Equality Now”, pentru publicația The Guardian.

Tanara ucisa pentru ca s-a indragostit de un arab musulman, spre nemultumirea familiei. Cadavrul ei, gasit intr-un frigider

Totodată, într-o petiție semnată de mai multe ONG-uri atrage atenția că prin această lege, clericii vor putea încheia căsătorii ilegale și obliga tinerele sub 18 ani să locuiască cu socrii.

„Este un pas înapoi care aruncă femeile cu jumătate de secol în urmă”, se precizează în textul petiției.

Unele grupări religioase din Irak cred că soția profetului Mohammed avea nouă ani, astfel că aceștia consideră că această vârstă este propice căsătoriilor.

În 1 noiembrie, 40 de parlamentari irakieni au acordat votul de principiu, în favoarea adoptării amendamentului, care prevede că pentru sunniți și șiiți „este permis să încheie o căsătorie, în conformitate cu credința lor”, căsătoria fiind oficializată de clerici. Pentru moment, propunerea nu se află pe agenda parlamentului și nu se știe când va fi adoptată.

În urmă cu câțiva ani, s-a încercat adoptarea unei versiuni și mai dure a acestei legi, care prevedea restricționarea drepturilor femeilor, în ceea ce privește divorțul, moștenirea și creșterea copiilor. În prezent, vârsta legală pentru căsătorie este de 18 ani, dar un judecător le poate permite și fetelor de 15 ani să se căsătorească, în cazuri considerate o „urgență”.

Irak Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Guardian

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează

Tanara ucisa pentru ca s-a indragostit de un arab musulman, spre nemultumirea familiei. Cadavrul ei, gasit intr-un frigider

Tanara ucisa pentru ca s-a indragostit de un arab musulman, spre nemultumirea familiei. Cadavrul ei, gasit intr-un frigider

O adolescenta de 14 ani din Afganistan a fost ucisa de socrii ei, desi era gravida. Motivul revoltator al

O adolescenta de 14 ani din Afganistan a fost ucisa de socrii ei, desi era gravida. Motivul revoltator al "crimei din onoare"

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, a fost reținut de poliție

Ultimul mascul de rinocer alb, păzit cu armele, a murit

Capitala care se scufundă la un seism peste 7, ce ar putea interveni în "următorii ani"

Ultimul mesaj al acrobatului care a murit sub ochii publicului în timpul unui show

Liderul palestinian Mahmoud Abbas îl numeşte "fiu de căţea" pe ambasadorul american în Israel

Europa, afectată de iarna târzie. Zeci de șoferi, blocați pe șoselele invadate de zăpadă

Cynthia Nixon

O actriță din serialul „Totul despre sex” va candida pentru funcția de guvernator al New York-ului

Bashar al-Assad s-a filmat în timp ce conduce prin zonele distruse din Ghouta de Est

Locurile în care Xi Jinping a trăit în tinerețe, venerate de cadrele de partid

O postare pe Facebook ar putea aduce sfârșitul guvernului din Norvegia

Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri

UE extinde sancțiunile impuse regimului sirian, după folosirea de arme chimice