Papa Francisc: ”Femeile care apelează la avort trebuie consolate, nu pedepsite”

Ultimul update: Luni 28 Ianuarie 2019 21:25
Data publicarii: Luni 28 Ianuarie 2019 21:08
Categorie: Internaţional
Papa Francisc

Avortul este o dramă ''teribilă'', iar femeile care trec prin această experienţă trebuie să fie tratate cu milă, nu pedepsite, a declarat luni Papa Francisc, citat de agenţia DPA, conform Agerpres. 

''Pentru a înţelege drama avortului trebuie să te afli într-un confesional; este teribil'', le-a spus Papa jurnaliştilor în timpul zborului de întoarcere după o vizită de şase zile în Panama.

''În confesional trebuie să oferi consolare, nu pedeapsă'', a adăugat suveranul pontif.

Dacă o femeie este chinuită de decizia unui avort, ar trebuie să îi 'vorbească' copilului nenăscut şi 'să îi cânte cântecul de leagăn pe care nu i l-a putut cânta' deoarece copilul ''este în Rai'', a spus Papa.

''Acolo găseşti o cale de reconciliere între mamă şi copilul (avortat). Pentru că Dumnezeu a iertat deja. Dumnezeu iartă întotdeauna'', a adăugat suveranul pontif.

În timpul călătoriei în Panama, Papa a susţinut o slujbă în timpul căreia un tânăr a denunţat avortul pe care l-a numit un act de o ''cruzime teribilă'' şi s-a rugat pentru ca legile din toată lumea privind avortul să fie ''definitiv şterse'', notează DPA.

Papa Francisc este considerat mult mai liberal în comparaţie cu predecesorii săi, el exprimându-şi opinia că Biserica Catolică ar trebui să se concentreze mai puţin pe impunerea doctrinei şi mai mult pe încercarea de a ajunge la cei care se îndepărtează de aceasta. Spre exemplu, suveranul pontif a facilitat demersul femeilor de a primi iertarea după avort oferind tuturor preoţilor, nu doar episcopilor, dreptul de a apleca urechea la astfel de cazuri şi de a oferi iertarea.

Totuşi, Papa Francisc nu a schimbat învăţăturile fundamentale legate de planificarea familială. În luna octombrie, suveranul pontif a comparat practica avortului cu faptul de a apela la "un asasin plătit".

"Nu este corect să te debarasezi de o fiinţă umană pentru a rezolva o problemă. Este ca şi cum ai apela la un asasin plătit pentru rezolvarea unei probleme", a spus suveranul pontif în cadrul unei predici consacrate poruncii biblice "să nu ucizi". Cu un an înainte, Papa a comparat avortul în situaţiile în care fătul are o deficienţă cu eugenismul făcut cu "mănuşi albe", asemenea celui practicat de "nazişti".

Papa Francisc a plecat duminică din Panama la încheierea celei de-a 34-a ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului în care a lansat un apel creştinilor să evite etichetările, iar episcopilor latino-americani să fie mai aproape de suferinţele oamenilor din această regiune, afectată de violenţă şi de sărăcie.

În perioada în care s-a aflat în această ţară din America Centrală Papa a susţinut zeci de discursuri în faţa a sute de mii de persoane, la care au participat funcţionari ai guvernului, diplomaţi şi episcopi şi a efectuat vizite la un centru de detenţie pentru minori şi la un centru destinat bolnavilor de SIDA.

Cu prilejul actualei ediţii ZMT, Papa Francisc a lansat un apel tinerilor să fie conştienţi de mediul înconjurător să aibă grijă de cei nevoiaşi şi să lupte împotriva corupţiei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Papa Francisc Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Papa Francisc cere o „soluție justă și pașnică” la criza politică din Venezuela
Papa Francisc cere o „soluție justă și pașnică” la criza politică din Venezuela
Papa Francisc a sosit în Panama pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului
Papa Francisc a sosit în Panama pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului
VIDEO PROTVPLUS.RO
venezuela, atac, revolta, Nicolas Maduro, armata,
Masacru la graniţa Venezuelei. De ce a tras armata în locuitorii unui sat
În Venezuela se moare de foame. De ce refuză Maduro să primească ajutoare
Dragnea la Congresul unde se anunţă candidatura lui Timmermans. "Suntem de partea bună"
Candidaţi din Moldova susțin că au fost otrăviți în pragul alegerilor. Cine ar fi făptașii
Momentul când fortăreaţa lui Pablo Escobar din Medellin este aruncată în aer. VIDEO
Statul german plăteşte pensii pentru peste 2.000 de nazişti. În ce ţări se ascund aceştia
Cutremur Ecuador
Cutremur puternic în Ecuador. S-a simțit și în Peru și Columbia
Cum a reușit un escroc israelian să păcălească tinere scandinave cu milioane de euro
Ameninţarea SUA la adresa ţărilor care folosesc tehnologie Huawei. "E un risc real"
Biserica Ortodoxă Română nu ia partea Ucrainei în conflictul religios cu Rusia
Jihadistul care a revendicat atentatele din Paris a fost ucis. Cine era "fratele Omar"
Iranul face pregătiri pentru "o luptă adevărată" în Golf şi în Oceanul Indian