Papa Francisc: ”Femeile care apelează la avort trebuie consolate, nu pedepsite”

Ultima actualizare: 28-01-2019 21:25
Papa Francisc
Pro TV

Avortul este o dramă ''teribilă'', iar femeile care trec prin această experienţă trebuie să fie tratate cu milă, nu pedepsite, a declarat luni Papa Francisc, citat de agenţia DPA, conform Agerpres. 

''Pentru a înţelege drama avortului trebuie să te afli într-un confesional; este teribil'', le-a spus Papa jurnaliştilor în timpul zborului de întoarcere după o vizită de şase zile în Panama.

''În confesional trebuie să oferi consolare, nu pedeapsă'', a adăugat suveranul pontif.

Dacă o femeie este chinuită de decizia unui avort, ar trebuie să îi 'vorbească' copilului nenăscut şi 'să îi cânte cântecul de leagăn pe care nu i l-a putut cânta' deoarece copilul ''este în Rai'', a spus Papa.

''Acolo găseşti o cale de reconciliere între mamă şi copilul (avortat). Pentru că Dumnezeu a iertat deja. Dumnezeu iartă întotdeauna'', a adăugat suveranul pontif.

În timpul călătoriei în Panama, Papa a susţinut o slujbă în timpul căreia un tânăr a denunţat avortul pe care l-a numit un act de o ''cruzime teribilă'' şi s-a rugat pentru ca legile din toată lumea privind avortul să fie ''definitiv şterse'', notează DPA.

Papa Francisc este considerat mult mai liberal în comparaţie cu predecesorii săi, el exprimându-şi opinia că Biserica Catolică ar trebui să se concentreze mai puţin pe impunerea doctrinei şi mai mult pe încercarea de a ajunge la cei care se îndepărtează de aceasta. Spre exemplu, suveranul pontif a facilitat demersul femeilor de a primi iertarea după avort oferind tuturor preoţilor, nu doar episcopilor, dreptul de a apleca urechea la astfel de cazuri şi de a oferi iertarea.

Totuşi, Papa Francisc nu a schimbat învăţăturile fundamentale legate de planificarea familială. În luna octombrie, suveranul pontif a comparat practica avortului cu faptul de a apela la "un asasin plătit".

"Nu este corect să te debarasezi de o fiinţă umană pentru a rezolva o problemă. Este ca şi cum ai apela la un asasin plătit pentru rezolvarea unei probleme", a spus suveranul pontif în cadrul unei predici consacrate poruncii biblice "să nu ucizi". Cu un an înainte, Papa a comparat avortul în situaţiile în care fătul are o deficienţă cu eugenismul făcut cu "mănuşi albe", asemenea celui practicat de "nazişti".

Papa Francisc a plecat duminică din Panama la încheierea celei de-a 34-a ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului în care a lansat un apel creştinilor să evite etichetările, iar episcopilor latino-americani să fie mai aproape de suferinţele oamenilor din această regiune, afectată de violenţă şi de sărăcie.

În perioada în care s-a aflat în această ţară din America Centrală Papa a susţinut zeci de discursuri în faţa a sute de mii de persoane, la care au participat funcţionari ai guvernului, diplomaţi şi episcopi şi a efectuat vizite la un centru de detenţie pentru minori şi la un centru destinat bolnavilor de SIDA.

Cu prilejul actualei ediţii ZMT, Papa Francisc a lansat un apel tinerilor să fie conştienţi de mediul înconjurător să aibă grijă de cei nevoiaşi şi să lupte împotriva corupţiei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO